Kina proizvela prvi putnički avion

Avion će 2016. godine imati prvi probni let (EPA)

Kineski proizvođač aviona predstavio je prvu letjelicu proizvedenu u Kini, označivši time prodor na tržište velikih putničkih aviona.

Commercial Aircraft Corporation of China (COMAC) predstavio je dvomotorni model C919 na svečanosti kojoj je prisustvovalo blizu četiri hiljade Vladinih zvaničnika i drugih gostiju, u hangaru u blizini Međunarodnog aerodroma Pudong.

Kinesko tržište aviona brzo raste, ali se uglavnom oslanja na letjelice Boeinga i Airbusa.

Vladajuća Komunistička partija želi prigrabiti dio dobiti koja je do sada išla stranim dobavljačima.

Ovisnost o Boeingu i Airbusu

Avion sa 158 sjedišta za Kinu predstavlja više od sedam godina nastojanja države da smanji ovisnost o Airbusu i Boeingu, pa čak i da se natječe s njima.

“Kineska avioindustrija se ne može u potpunosti osloniti na uvoz. Velika nacija mora imati vlastite velike komercijalne avione”, izjavio je Li Jiaxiang, šef kineske civilne avijacije na svečanosti povodom predstavljanja novog modela.

Raniji pokušaji

Avion C919, koji ima domet do 5.555 kilometara, imat će svoj prvi probni let 2016. godine, kazao je predsjednik COMAC-a Jin Zhuanglong na svečanosti, a to znači da će biti propušten prvobitni rok ove godine.

Posljednji putnički avion Kina je razvijala sedamdesetih godina prošlog stoljeća. Četveromotorni uskotrupni Shanghai Y-10 izrađen je u tri primjerka, a program je zaustavljen 1983. godine kao nekonkurentan.

Zapravo, “dokrajčila” ga je nemogućnost nabavke željenih motora WS-8 ili Pratt & Whitneyev JT3D, a prototipovi su letjeli motorima uskladištenim u kineskoj zračnoj upravi CAAC kao rezervni dijelovi za Boeing 707.

Izvor: Agencije