Hrvatska: Besplatan servis 26.457 VW vozila

VW navodi kako intenzivno radi na razjašnjenju nepravilnosti koje su uzrokovane softverom za optimizaciju azotnih oksida (AP)

Njemački automobilski koncern Volkswagen (VW) najavio je kako će u Hrvatskoj obaviti besplatan servis za 26.457 vozila radi uklanjanja nepravilnosti kod softvera za optimiziranje izduvnih gasova, javljaju agencije.

Ova kompanija je u saopćenju navela kako intenzivno radi na razjašnjenju nepravilnosti koje su uzrokovane softverom za optimizaciju azotnih oksida (NOx) kod dizelskih motora i da užurbano radi na mjerama za poboljšanje emisije izduvnih gasova pogođenih vozila, kako bi nadležnim tijelima već u oktobru ove godine predstavila rješenja.

Iz VW-a navode i da sva nova vozila EU6 iz njihovog koncerna, koja se trenutno nalaze u ponudi u Europskoj uniji, nisu pogođena ovim problemom i da ispunjavaju zakonske zahtjeve i ekološke standarde.

Interna provjera

Isključivo su vozila s dizelskim motorom tipa EA 189 EU5, s tri i četiri cilindra, zapremine 1,2 litra, 1,6 i 2,0 litra pogođeni softverom koji prilagođava azotne okside (NOx) prilikom testiranja.

Internom provjerom je utvrđeno kako će od ukupno 11 miliona vozila ovog koncerna širom svijeta, servisiranjem u Hrvatskoj biti obuhvaćeno ukupno 26.457 vozila.

Od toga se na Volkswagrnova putnička vozila odnosi 14.230, na privredna 2.564, na Audi 2.517, Seat 836, i na vozila Škode 6.310.

Troškove servisa snosit će koncern, odnosno za kupce će biti potpuno besplatan, precizira agencija Hina.

Izvor: Agencije