Upitni rezultati kineskih reformi

Kineska vlada usvojila je novi petogodišnji plan ekonomskih reformi. Dio tog plana je i ukidanje politike “jednog djeteta”, ali njime bi se trebala regulirati i prava radnika, koji u sve većem broju napuštaju sela i dolaze u gradove.

Animiranim filmom Kineska vlada promovira novi petogodišnji ekonomski plan.

Plan se odnosi na ključne ekonomske politike, a utjecat će na sve stanovnike te zemlje.

Za većinu, sastanak vodstva Komunističke partije, na kojem je usvojen petogodišnji plan, prošao je nezapaženo. Ali ne i njegove posljedice.

Stroga politika “jednog djeteta” će se dodatno ublažiti, što će bračnim parovima poput Sama Zhaoa i Dou Ronge pružiti priliku za još jedno dijete. Ali, školovanje prvog sina i otplata kreditnih obaveza, za sada ostaju prioritet.

“Ukoliko budemo htjeli drugo dijete, trebamo kupiti i veću kuću. A sa cijenama u Pekingu, naš životni standard bi se smanjio”, kaže Zhao.

Izbavljenje iz siromaštva

Fokus petogodišnjeg plana jeste povećanje platežne moći Kineza, te istovremeno, da se milioni ljudi, naročito migranti sa kineskih sela, izbave iz siromaštva.

“Masovne migracije sa sela u gradove, bile su ključ ekonomskog rasta Kine. Ali to je stvorilo niz socijalnih problema, od napuštene djece na selima do migrantskih radnika koji nemaju pristup javnim servisima i zdravstvu. Sa novim reformama, taj problem će se potencijalno povećati”, izvještava Rob McBride, reporter Al Jazeere.

Milioni farmera planiraju seobu u gradove. Oni koji su već tu, poput Zhu Ling Shana, nadaju se da će nove reforme migrantima omogućiti veća prava… Prava koja on, prije deset godina, nije imao.

Cijenu takve politike danas plaćaju i Shanova djeca, koja su prisiljena ići u školu u rodnu pokrajinu Henan, jer im je pristup obrazovanju u Pekingu onemogućen.

“Prezahtjevno je da mi djeca stalno putuju iz sela u grad. A ako mi posao opadne, i ja ću se jednostavno vratiti u rodno selo”, kaže Shan.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Kina ukida politiku jednog djeteta. Svi parovi ubuduće će moći imati dvoje djece. Tu kontroverznu politiku jednog djeteta, Peking je uveo 1979. kako bi se smanjila stopa nataliteta te usporio rast broja stanovnika. No, time je došlo do starenja stanovništva i gubitka radne snage. Vladajuća Komunistička partija, nakon upravo okončanog zasjedanja, zauzela je novi kurs […]

Published On 29 Oct 2015

Vlasti u Pekingu su blokirale gotovo 3.000 web-stranica i usluga te uhapsile stotine novinara i bloggera zbog ‘lažnih glasina’.

Published On 28 Oct 2015

Druga najveća svjetska ekonomija sada ima 596 milijardera, što je značajno povećanje u odnosu na 242 prošle godine.

Published On 15 Oct 2015
Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO