Rast trgovinske razmjene BiH, Srbije i Turske

Očekuje se da se nivo vanjskotrgovinske razmjene između Bosne i Hercegovine, Srbije i Turske u narednoj godini poveća za dodatnih 200 miliona eura

Očekuje se da se nivo vanjskotrgovinske razmjene između Bosne i Hercegovine, Srbije i Turske u narednoj godini poveća za dodatnih 200 miliona eura, a jedan od razloga takvog povećanja bit će i uspješna saradnja između tri zemlje, poručio je Mirko Šarović, zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH na Trilateralnom biznis forumu BiH – Srbija – Turska, koji se održava u Sarajevu.

Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, je naglasio da se očekuje kako će nivo vanjskotrgovinske razmjene BiH, Srbije i Turske do kraja godine biti na nivou od 1,5 milijardi eura, od čega se milijarda eura odnosi na Srbiju, a 500 miliona eura na Tursku.

“Turska jako puno ulaže u investicije izvan svoje zemlje i oni su na nivou 80 milijardi dolara. Nema razloga da se u narednom periodu u taj ciklus u većoj mjeri ne uključe Srbija i BiH”, poručio je Šarović, a prenosi Anadolija.

On je najavio da će veći stepen saradnje BiH, Srbije i Turske omogućiti provedba akcionog plana u naredne dvije do tri godine.

Investiciona konferencija

Prvi korak, naglasio je Šarović, je održavanje investicione konferencije planirane u prvoj polovini 2016. godine na kojoj se očekuje postizanje dogovora o većem stepenu investiranja Turske u Srbiju i BiH.

Šarović je najavio da će se narednog mjeseca, u skladu sa dogovorom postignutim jučer u Beogradu, u Istanbulu otvoriti trgovinsko-turističko predstavništvo uz pomoć Vlade Republike Turske, koje će za potrebe promocije koristiti Srbija i BiH.

“Infrastruktura je ključ pitanja koje smo predložili da se rješava bez obzira na to da li se radi o željezničkoj ili drumskoj transportnoj infrastrukturi, jer je ona sa Srbijom, koja je drugi najznačajniji vanjskotrgovinski partner BiH, na najlošijem nivou. Ovo pitanje otvorićemo na sastanku dvije vlade početkom novembra u Sarajevu, između BiH i Srbije, ali za rješavanje ovog pitanja zainteresirana je i Turska, koja je spremna da se uključi u finasiranje određenih projekata budući da koristi dio koridora za transport svojih roba od Niša preko Užica za Sarajevo”, naglasio je Šarović.

On je istakao da postoji problem u odnosima BiH i Kosova te da je bh. izvoz na Kosovo manji za 10 miliona eura i da se i dalje smanjuje.

Šarović je rekao da su određena administrativna pitanja riješena uz pomoć komora, ali da ostaje pitanje problema viznog režima koji se mora riješiti s obzirom na to da i potencijalni investitori sa Kosova čekaju čak dva mjeseca na izdavanje viza za BiH, što Šarović smatra nedopustivim.

Ministar ekonomije Republike Turske Nihat Zeybekci podsjetio je da je jučer u Beogradu potpisan sporazum o srednjoročnoj saradnji i akcioni plan o njegovoj provedbi.

“Republika Turska ima diplomatska predstavništva u 160 zemalja u okviru kojih djeluju i trgovinski odjeli. Oni će biti od ovog momenta stavljeni u funkciju korištenja i Srbiji i BiH. Sretni smo da se za manje od mjesec dana u Istanbulu otvara predstavništvo koje će moći koristiti dvije zemlje za promociju i razvoj boljih trgovinskih odnosa. Na svijetu je najopasnije oružje kada ljudi nemaju šta izgubiti. Isto je tako i u odnosima među zemljama. Stoga, zemlje koje nemaju dobre odnose ili su oni na niskom nivou, lakše stupaju u konflikte. Mi želimo da naši odnosi budu na najvećem mogućem nivou”, poručio je Zeybekci.

Promocija turističkih atrakcija

On je istakao kako je uvoz iz BiH u Tursku 2014. godini bio veći za 35 posto, a da je u ovoj godini za prvih osam mjeseci narastao za 54 posto u odnosu na prošlu godinu.  Zbog toga su, poručio je ministar ekonomije Turske, sretni, a biće isto tako i kada se nešto slično desi sa napretkom saradnje sa Srbijom.

Zeybekci je naglasio da je nivo investicija Turske u Rusiji premašio 10 milijardi dolara, u Alžiru pet milijardi, a u Rumuniji četiri milijarde dolara.

“Podržavamo velike kompanije i biznismene da ulažu u Srbiju i BiH. Sa Srbijom i BiH radićemo na jačanju odnosa u narednom periodu, a najbolja čarobna formula za uspjeh je ugovor o slobodnoj trgovini koji će biti što liberalniji”, rekao je Zeybekci.

Rekao je da je Turska prihvatila prijedlog premijera Srbije Aleksandra Vučića o održavanju sastanka na stalnom nivou između BiH, Srbije i Turske te da će jedna od narednih tema biti ona koja se odnosi na turističke organizacije tri zemlje.

U skladu s tim, bit će snimljen film o turističkim potencijalima BiH i Srbije koji će, naglasio je Zeybekci, biti u emitiran u udarnim terminima u medijima u Turskoj. Cilj je unapređenje saradnje tri zemlje i u turizmu.

Predsjednik Privredne komore Srbije Marko Čadež istakao je da će privrednici tri zemlje, kao i komore, dati maksimalni doprinos da se provedu dogovori o unaređenju saradnje između BiH, Srbije i Turske.

Naglasio je da će Privredna komora Srbije raditi i sa  regije uključujući Hrvatsku i Sloveniju na zajedničkim informacionim projektima od kojih je planirano njih 26.

Jedan od projekata je obezbjeđivanje resursa za pomoć malim i srednjim preduzećima koji ima za cilj da kompanijama u toj oblasti pomogne da pronađu partnere na stranim tržištima, kao i da osiguraju informacije kako da dođu do finasijske pomoći evropskih fondova.

Potpredsjednik Vanjskotrgovinske komore Turske Mehmet Buyukeksi naglasio je kako će investicije Turske u Srbiju u oblasti poljoprivrede, automobilske industrije i tekstila biti od velike koristi u razvoju cjelokupne regije, ali i mogućnosti plasmana roba proizvedenih u Srbiji na rusko tržište.

Izvor: Agencije