Japan pred novom recesijom

Sve su naznake da treća svjetska ekonomija, Japan, ide u novu recesiju. Posljednje istraživanje Centralne banke ove zemlje pokazalo je kako se aktivnosti velikih japanskih proizvođača smanjuju, uprkos mjerama koje je uveo premijer Shinzo Abe.

Jedna mala porodična kompanija već 77 godina proizvodi sijalice. Najviše za domaće tržište, ali nešto ostane i za izvoz.

Uspjela je preživjeti mnoge krize i okretanje tržišta ka naprednijim LED sijalicama. Kroz sve promjene, na pomoć vlade nisu računali.

“Imamo li podršku? Ne! Nemamo nikakvu finansijsku pomoć. Sve radimo sami“, navodi Kenji Takahashi, vlasnik kompanije Hosobuchi Electric.

Kenji Takahashi tvrdi da stimulativne mjere premijera Shinza Abea, zvane „Abenomiks“, nisu dale željene rezultate, a najveću cijenu plaćaju kompanije poput njegove.

Nakon što mu je domaća politika proteklih sedmica zadala dosta glavobolja, premijer Abe pokušava fokus prebaciti na ekonomiju. Nerednog mjeseca očekuju se važne ekonomske brojke, ali današnje naznake nisu pozitivne.

Očekuje se da će stopa BDP-a ostati ravna nuli, što bi Vladu moglo navesti na usvajanje novog budžeta krajem godine, u nadi da ojačaju domaću ekonomiju.

“Uzimajući u obzir da su stope rasta niže od očekivanih, velika je šansa da će premijer Abe razmisliti o reprogramu postojećeg budžeta”, rekao je Masayuki Kichikawa, ekonomista.

Kina spašava maloprodaju

Prošle godine, ekonomiju je oslabilo podizanje stope poreza na maloprodaju. Nakon godina deflacije, iznenadni rast cijena od tri posto, zabrinuo je kupce. Usporavanje ekonomskog rasta Kine, također se negativno odrazilo na Japan.

Iako dvije zemlje imaju dosta vanjskopolitičkih nesuglasica, kineski turisti dijelom su zaslužni za uspjeh japanske maloprodaje. Samo tokom ove godine, Japan je posjetilo blizu tri miliona Kineza, od kojih je svako u prosjeku potrošio dvije i po hiljade dolara.

Pojedini šoping centri otvorili su TAX-FREE radnje kako bi ugodili kineskim kupcima.

Osim luksuznih tašni i nakita, kineski turisti najčešće kupuju i kvalitetne kućanske uređaje.

I dok šoping cvjeta u centru Tokija, u njegovom sjevernom predgrađu, jedna kompanija se nada da će japanska ekonomija stati na noge prije nego što se svjetla ugase.

Izvor: Al Jazeera