Sisačka rafinerija uskoro prestaje s radom

'Cijela se INA pretvara u distributivni centar', upozoravaju iz Rafinerije nafte Sisak (Nikola Cutuk / PIXSELL)
'Cijela se INA pretvara u distributivni centar', upozoravaju iz Rafinerije nafte Sisak (Nikola Cutuk / PIXSELL)

Hrvatska naftna kompanija INA potvrdila je kako će Rafinerija nafte Sisak prerađivati domaću naftu do 14. siječnja, odnosno do isteka zaliha,
ističući da odluka odluka o zatvaranju sisačke rafinerije nije donesena te da prerada i u sisačkoj i riječkoj rafineriji ostaje ovisna o tržišnim uvjetima i vanjskom okruženju.

“S obzirom kako pad cijena sirove nafte slabi profitabilnost INA-inog segmenta istraživanja i proizvodnje nafte i plina, potrebno je staviti još veći naglasak na poboljšanje profitabilnosti rafinerijskog poslovanja, kako bi bilo samostalno i održivo. Rafinerija nafte Sisak će prerađivati domaću naftu do 14. siječnja, odnosno do isteka zaliha, dok odluka o zatvaranju nije donesena”, odgovorila je INA na upit o upozorenjima Stožera za Rafinerije Sisak.

To bi, budući da nove količine sirovine nisu osigurane, moglo značiti i trajni prekid proizvodnje, odnosno ostvarenje plana MOL-a o zatvaranju rafinerije, upozorili su iz Stožera.

Zbog čega u vrijeme najniže cijene nafte na svjetskom tržištu u posljednjih pet godina nisu nabavljene zalihe sirovine koje bi omogućile nastavak proizvodnje, pitaju iz Stožera iz kojeg postavljaju i pitanje odgovornosti čelnika INA-e za nebrigu o sisačkoj rafineriji.

Bez planskih dokumenata

Upozoravaju i kako Rafinerija još nema ni planskih dokumenata za ovu godinu, kao što su plan prerade, operativni i plan kapitalnih investicija.

“U Rafineriji se i dosad proizvodilo plinsko ulje koje je, kao poluproizvod, odlazilo na daljnju preradu u Mađarsku, odakle se uvoze gotovi proizvodi. Budući da je proizvodnja prekinuta i u Rafineriji nafte Rijeka, sve se količine derivata uvoze iz Mađarske, a cijela se INA pretvara u distributivni centar. Budući da nismo uspjeli dobiti nikakvu informaciju o daljnjim planovima uprave, zabrinjava nas što će s 900 zaposlenih u Sisku biti nakon 14. siječnja. Stožer neprestano prati stanje i spreman je na nove sindikalne akcije u cilju zaštite hrvatskih nacionalnih interesa”, rekao je koordinator Stožera Predrag Sekulić.

Iz INA-e navode kako se iskorištenost INA-inih rafinerijskih kapaciteta redovno prati, optimizira i prilagođava tržišnim uvjetima i ostalim relevantnim faktorima.

“Govoreći o cijenama sirove nafte na globalnom tržištu, važno je istaknuti kako niske cijene sirove nafte ne podrazumijevaju nužno povećanje rafinerijskih marži. Nedavna smanjenja cijene sirove nafte, stoga, nemaju izravan utjecaj na profitabilnost rafinerijskog segmenta. U isto vrijeme, tržište se nije povećalo, dok je konkurencija, uključujući i Mediteran, i dalje snažna”, kažu u hrvatskoj naftnoj kompaniji.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO