Kuba očekuje turistički bum

Kao rezultat normalizacije odnosa između Kube i Amerike, očekuje se da će američke restrikcije za putovanje njenih građana na Kubu biti potpuno ukinute.

Kubanci očekuju veći priliv turista, no sa postojećim kapacitetima, mnogi se pitaju ima li mjesta za sve?

Dok zima čvrsto u rukama drži zemlje sjeverne hemisfere, mnogi Kanađani i Evropljani upijaju sunce na toplim ulicama stare Havane.

Prema zvaničnim podacima, tokom protekle godine, više od tri miliona ljudi posjetilo je ovaj karipski otok – 5,3 posto više u odnosu na unosnu 2013. kada je Kuba od turizma zaradila 2,3 milijarde dolara.

Međutim, iz kubanske agencije za razvoj turizma, nisu sigurni da je postojeća turistička infrastruktura dovoljna da ugosti sve turiste.

“Trenutno, postoji četiri ili pet hotela koji se mogu nazvati veoma kvalitetnim. Taj broj mora biti minimalno pet puta veći. Dakle, postoje problemi sa smještajnim kapacitetom, zračnim transportom, gubitkom prtljaga, dugim redovima na carini i slično. To su izazovi koji stoje pred Kubom, ali vjerujem da su Kubanci spremni odgovoriti na njih“, kaže predsjednik Kubanske razvojne agencije, Collin Laverty.

Kokteli u baru Bodegita del Medio, mamac su za turiste koji žele osjetiti atmosferu koja je bila inspiracija za nekadašnjeg redovnog gosta, pisca Ernesta Hemingwaya.

Manjak hotela

U Havani evidentno postoji nedostatak hotelskih soba, restorana, taksija i drugih servisa. Međutim, mnogi turisti dolaze upravo zato što Kuba nema razvijenu industriju masovnog turizma.

“Mislim da Havana posjeduje taj šarm sačuvan u njenim historijskim objektima. Treba li se turistička industrija razvijati? Svakako! Ali ako se razvije previše, rizikuje da izgubi današnji šarm. Zato mora postojati ravnoteža između ta dva faktora. Postoji mnogo modernih gradova u svijetu, ali veoma malo gradova poput Havane“, kaže Santi, turista iz Španije.

To je džoker kojeg je kubanska Vlada itekako svjesna. Iz Ministarstva turizma tvrde kako je 2014. bila rekordna godina, na osnovu koje će dalje razvijati kvalitet postojećih servisa.

No, za sada, turistički operateri čekaju da američki Kongres podigne preostale restrikcije, te da se Kuba nakon više od 60 godina ponovo nađe u ponudama turističkih agencija iz SAD-a.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Kao rezultat normalizacije odnosa između Kube i SAD-a, očekuje se da će američke restrikcije za putovanje njenih građana na Kubu biti potpuno ukinute.  Kubanci očekuju veći priliv turista, no sa postojećim kapacitetima, mnogi se pitaju da li ima mjesta za sve?!

Nakon obnove diplomatskih odnosa Kube i Sjedinjenih Američkih Država, Kubanci očekuju veliki priliv američkih turista, koje planiraju da namame unikatnim voznim parkom.Kako i sami turisti tvrde, kubanski putevi su svjevrsni muzej autoindustrije.

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO