Hakeri ukrali pet miliona dolara bitcoina

Berza Bitstamp je zatvorena kao mjera opreza (Getty Images)

Na slovenskoj berzi bitcoina Bitstamp dogodio se hakerski upad i tom prilikom je ukradeno bitcoina u vrijednosti od pet miliona dolara, javlja Tanjug.

Berza je zatvorena kao mjera opreza, a incident još nije istražen, piše list Finance.

Iz Bitstampa nisu objasnili bilo kakve detalje o nemilom događaju, dodajući samo da imaju dovoljno rezervi da pokriju izgubljeni novac.

Bitstamp je nastao u Kranju 2011. godine, a kasnije su osnivači, Nejc Kodrić i Damijan Merlak, sjedište preselili u London.

Treća virtuelna berza na svijetu

Poslije sloma japanske berze Mt Gox početkom prošle godine, Bitstamp je neko vrijeme bio najveća berza bitcoina na svijetu, a u posljednjih mjesec dana, s tržišnim udjelom od oko šest posto, zauzima treće mjesto.

Isti izvor podsjeća da je virtuelna valuta, bitcoin, bila na vrhuncu u decembru 2012. godine, kada se vrijednost jednog bitcoina popela na više od 1.100 dolara.

Uslijedio je nagli pad i propast nekih berzi, uključujući i najveću berzu Mt Gox, koja je proglasila stečaj u aprilu prošle godine.

Danas jedan bitcoin vrijedi blizu 270 dolara.

Izvor: Agencije


Povezane

Na međunarodnoj konferenciji u Ljubljani raspravlja se o tome kako da virtuelni novac postane općeprihvaćen.

Published On 12 Sep 2014

Novčanice i kovanice ubrzo bi mogle da postanu stvar prošlosti. Sve se više koriste kartice i plaćanje preko interneta. Korak dalje je – virtuelni novac. Jedan od najpoznatijih sistema je bitcoin. Broj korisnika i prodajnih mjesta raste, a na međunarodnoj konferenciji u Ljubljani, stručnjaci raspravljaju – kako virutelno učiniti opšteprihvaćenim. Prilog Jasmine Kos.  

Published On 12 Sep 2014

Dobru reklamu, ali ne i toliko virtuelnog novca dobile su kompanije u regiji koje su uvele plaćanje bitcoinom.

Published On 18 Mar 2014
Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO