Njemačka želi da Grčka ostane u eurozoni

Sigmar Gabriel: Očekujemo da se grčka Vlada, bez obzira ko joj je na čelu, pridržava ugovora s EU-om (AFP)
Sigmar Gabriel: Očekujemo da se grčka Vlada, bez obzira ko joj je na čelu, pridržava ugovora s EU-om (AFP)

Njemačka Vlada želi da Grčka ostane u eurozoni i ne postoje drugačiji planovi, izjavio je zamjenik kancelarke ove države Sigmar Gabriel, u reakciji na izvještaje medija da Berlin vjeruje da monetarna unija može izdržati bez Grčke.

Gabriel, ministar privrede i vođa Socijaldemokratske partije, također je rekao za Hannoversche Allgemeine Zeitung da je eurozona posljednjih godina otpornija i ne može ju se ucjenjivati.

“Cilj njemačke Vlade, Evropske unije, kao i Vlade u Atini je zadržati Grčku u eurozoni”, kazao je Gabriel u intervjuu koji je objavljen u ponedjeljak.

Izbori krajem januara

“Nije bilo i nema drugačijih planova”, rekao je i dodao da je eurozona postala stabilnija u nekoliko posljednjih godina.

“Zato nas se ne može ucjenjivati. I mi očekujemo da se grčka Vlada, bez obzira ko joj je na čelu, pridržava ugovora s EU-om”, kazao je, aludirajući na grčke izbore 25. januara i moguću promjenu vlasti.

Izvor: Agencije


Povezane

Grčka se nalazi pred novom prekretnicom i politčkom krizom koja bi mogla uzdrmati i ostatak Evrope. Prijevremeni izbori u toj zemlji bit će zakazani za 25. januar iduće godine.

Samaras će predložiti održavanje izbora 25. januara nakon što Parlament nije izglasao predsjednika države, u trećem i posljednjem pokušaju.

29 Dec 2014
Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO