Albanci nezadovoljni zbog cijena goriva

Bez obzira na pad cijena nafte na svjetskom tržištu, cijene goriva na benzinskim pumpama u Albaniji i dalje su nepromijenjene.

Posljednjih dana nezadovoljstvo građana raste, što je glavna opoziciona stranka odlučila iskoristiti kako bi skrenula pažnju na poreze.

Bez obzira na zeleno svjetlo, vozači u Albaniji nemaju namjeru spustiti ručnu. Njihovo nezadovoljstvo preraslo je u protest u ponedjeljak.

“U svim zemljama cijene padaju, osim u Albaniji. Teško se nosimo s tim. Manje se krećemo”, kaže Luan Hoxha, stanovnik Tirane.

Gradonačelnik Tirane i lider opozicione Demokratske partije Lulzim Basha za visoke cijene goriva krivi prvenstveno visoke državne akcize, koje smanjuju maržu trgovaca.

“Ti porezi direktno utječu na cijenu hrane, javnog i privatnog prijevoza. Oni uništavaju perspektivu izlaska iz ekonomske krize u koju nas je dovela trenutna Vlada”, tvrdi Basha.

Motori umjesto automobila

Pomalo ironično, ali upravo je Demokratska partija uvela dodatni porez po litru goriva u julu 2011. godine. Porez su još i povećali 2013. godine, prije nego što su izgubili vlast.

Socijalisti, koji su potom preuzeli državu, taj isti porez povećali su još dva puta.

“Cijene goriva u Albaniji su među najnižim u zemljama regije, bilo da je riječ o benzinu ili dizelu. Cijene se sada kreću između 1,16 i 1,18 eura po litru, i to s uključenim porezom za saobraćaj, koji druge zemlje u Evropi nemaju”, navodi Erion Brace, član Socijalističke partije.

Ipak, skuplji benzin od Albanije u regiji ima samo Grčka.

“Mislim da je cijena goriva u Albaniji među najskupljim u Evropi. Zbog toga više ne vozim automobil nego motor, kako bih uštedio”, ističe Petrit Pema, stanovnik Tirane.

Albansko konkurencijsko vijeće pokrenulo je istragu kojom žele dokazati oligopol na maloprodajnom tržištu nafte.

Izvor: Al Jazeera