Slovenija ne štiti dužnike u ‘švicarcima’

U Sloveniji kredite u švicarcima ima oko 10.000 dužnika, koji se počinju organizirati u udruge (AP)

Slovenska vlada u četvrtak je na sjednici raspravljala o problematici građana koji su zaduženi u švicarskim francima, ali je zaključila da za sada neće donositi nikakve posebne mjere, izjavio je nakon sjednice Vlade ministar financija Dušan Mramor.

Mramor je rekao da je Vlada analizirala tu problematiku, te utvrdila da je središnja banka na vrijeme upozoravala na riskantnost takvih kredita zbog fluktuacije vrijednosti valuta, ali da nije jasno koliko su komercijalne banke ta upozorenja uvažavale.

Po njegovim bi riječima probleme onih koji sada zbog narasle vrijednosti švicarskog franka imaju financijske probleme morale rješavati komercijalne banke, konverzijom kredita u eure ili produžavanjem rokova otplate, prenosi Hina.

Ukupna zaduženost 800 miliona eura

Mramor je rekao da problem zajmova u francima Slovenija ne može riješiti fiksiranjem tečaja, kako je to uradila Mađarska i kako namjerava učiniti Hrvatska, jer je Slovenija članica eurozone, pa zato ne može mijenjati tečaj niti voditi samostalnu monetarnu politiku.

Prema podacima Slovenske središnje banke, u Sloveniji kredite u švicarcima ima oko 10.000 dužnika, a njihova ukupno zaduženost je oko 800 milijuna eura.

Nezadovoljstvo “neaktivnošću” svoje Vlade rješavanjem njihovih problema izrazilo je više dužnika u francima koji su se počeli organizirati u udruge i najavljuju tužbe protiv banaka, tvrdeći da ih banke u ugovorima nisu obavijestile na valutni rizik takvih ugovora.

Izvor: Agencije