Azija zbog nafte gubi 300 milijardi dolara

Cijene nafte kreću se trenutno blizu najnižih nivoa u posljednjih šest godina (EPA)
Cijene nafte kreću se trenutno blizu najnižih nivoa u posljednjih šest godina (EPA)

Izgubljeni prihodi od izvoza nafte mogli bi u 2015. godini iz gospodarstava na Bliskom istoku i u srednjoj Aziji izvući ukupno do 300 milijarda dolara, uslijed oštrog pada cijena sirove nafte, izračunao je Međunarodni monetarni fond.

Gospodarstva ovisna o izvozu nafte, kao što su Katar, Irak, Libija i Saudijska Arabija, bit će najteže pogođena 50-postotnim padom cijena nafte, objavio je MMF u prognozama za regije Bliskog istoka i srednje Azije.

Cijene nafte kreću se trenutno blizu najnižih razina u šest godina, uslijed očekivanja obilne opskrbe te neočekivano velikom proizvodnjom nafte iz škriljca u Sjedinjenim Američkim Državama.

MMF, međutim, ističe da se pad cijena sirove nafte neće odmah preliti u velike dobitke za uvoznike nafte na Bliskom istoku i središnjoj Aziji, koje pogađaju slabiji izgledi rasta ključnih trgovinskih partnera – eurozone i Rusije.

Snižena prognoza rasta

Ovoga tjedna MMF je snizio prognozu rasta svjetskog gospodarstva za 2015. godinu na 3,5 posto s 3,8 posto prognoziranih u listopadu te znatno snizio prognoze za izvoznike nafte kao što su Rusija, Nigerija i Saudijska Arabija.

U MMF-u ocjenjuju da gotovo svaku zemlju izvoznicu na Bliskom istoku i u srednjoj Aziji očekuje u ovoj godini proračunski manjak zbog pada cijena nafte.

To ih je navelo da snize izglede rasta za tu regiju u 2015. godini za čak jedan postotni bod, na 3,4 posto, u usporedbi s prognozom iz listopada.

Izgubljeni prihodi od izvoza vjerojatno će dosegnuti 300 milijardi dolara, što odgovara ukupno 21-postotnom bodu bruto domaćeg proizvoda zemalja Vijeća za suradnju u Perzijskom zaljevu.

Manja korist za uvoznike

U zemljama koje nisu članice GCC-a i onima u središnjoj Aziji izgubljeni prihodi u ovoj godini procjenjuju se na 90 milijardi dolara, odnosno 35 milijardi dolara, izračunali su u MMF-u.

U usporedbi s time, korist za uvoznike nafte bit će manja, jer su njihova gospodarstva manje ovisna o cijenama nafte, navodi MMF.

Očekuju da će od cijena sirove nafte najviše profitirati Maroko, Libanon i Mauritanija, dok će Libanon i Egipat vjerojatno zabilježiti poboljšanje u proračunskoj bilanci.

MMF očekuje da će zemlje-uvoznice nafte na Bliskom istoku staviti na stranu većinu tog novca i poboljšati bilancu plaćanja za jedan postotni bod BDP-a, u odnosu na prognozu MMF-a iz prošlogodišnjeg listopada.

Zemlje-uvoznici u srednjoj Aziji vjerojatno će u ovoj godini zabilježiti lošije vanjske pozicije no što su u MMF-u prognozirali u listopadu, zbog slabije potražnje iz Rusije i Kine, objavio je MMF.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO