Tužilaštvo provjerava Bobar banku

Još nije poznato kada je pet miliona eura nestalo iz trezora bijeljinske Bobar banke.

Manjak je utvrdio Interventni tim Agencije za bankarstvo Republike Srpske provjerom gotovine u trezoru.

Okružno tužilaštvo u Bijeljini potvrdilo je da provjerava ovaj slučaj, kao i kredite radnika, za koje zaposleni tvrde da ih nikad nisu ni podigli, izvještava Ljiljana Smiljanić.

Likvidacijski upravnik Bobar banke Savo Ševaljević je, odmah po preuzimanju banke, suspendirao radnike trezora. To se navodi u Izvještaju, koji je podnio Agenciji za bankarstvo RS-a. Agencija je još u decembru podnijela prijavu nadležnom tužilaštvu zbog nestalih gotovo pet miliona eura.

Veliki kreditni rizik

“Obzirom da je privremena uprava, kako se navodi u prijavi, na osnovu uvida u dokumentaciju, na osnovu popisa novčane gotovine utvrdila da u trezoru banke postoji manjak u iznosu od 9.968.349,90 KM postupajući tužilac je MUP-u Republike Srpske uputio zahtjev za prikupljanje dokaza i dokumentacije radi razrješenja navoda u ovoj prijavi”, istakla je Danka Prodanović iz Okružnog tužilaštva.

Tužilaštvo provjerava i prijavu radnika Bobar banke zbog nezakonitih kredita uzetih u njihovo ime u iznosu 3 miliona eura. Radnici tvrde da ih nisu podigli. Da taj slučaj treba ispitati, upozorila je i entitetska Agencija za bankarstvo.

A likvidacijski upravnik da je banka izložena velikom kreditnom riziku.

“Banka je tokom svoga rada imala pogrešnu kreditnu politiku te je bila okrenuta ka velikim kreditima za pravna lica, umjesto da je vodila strategiju disperzije rizika i odobravanja velikog broja malih kredita, što je u skladu sa njenim kapacitetima. Banka na dan 30.09.2014. ima koncentraciju kreditnog rizika od cca 105 miliona eura, a dozvoljeni limit je cca 37 miliona”, navodi se u izvještaju privremenog upravnika Save Ševaljevića.

Agencija za bankarstvo RS-a, kao jedan od regulatora finansijskog tržišta ima mogućnost uvođenja prinudne uprave kada uoči probleme  – tako je i postupila, ali tek u oktobru 2014, iako su u posljednje dvije godine intenzivno kontrolirali rad Bobar banke.

Izrečene mjere

Kažu da su izricali razne mjere i pratili zakonske procedure kako bi spriječili propast. Ali, banka nije poštovala naloge Agencije. Zato su prošle godine podnijeli i prekršajni nalog.

Ipak, Transparency International u ovom slučaju ističe nepravovremenu reakciju institucija i nedovoljnu informiranost javnosti. Podsjećaju da je mnogo toga do sada bilo uglavnom pod velom tajne.

“Sve ovo ovako kako je urađeno na brzinu i sa polovičnim informacijama jednostavno budi sumnju da se to željelo što prije završiti, pojedine stvari zataškati i da, nažalost bojim se, nećemo nikada vidjeti da oni, koji su odgovorni za ovo sve, da budu i procesuirani na pravi način”, istakla je Ivana Korajlić iz Transparency Internationala.

Bobar banka je u postupku likvidacije. U toku su isplate depozita do 25 hiljada eura. Kada likvidacija bude završena, bit će poznato da li i kada – biti isplaćeni i milionski depoziti.

Izvor: Al Jazeera