Euro prema dolaru najniže u 11 godina

Odluka švicarske središnje banke snažno je pogodila tečaj eura prema dolaru (AFP)

Svjetska valutna tržišta prošloga je tjedna snažno potreslo odustajanje Švicarske narodne banke od obrane franka, zbog čega je tečaj ‘švicarca’ naglo skočio, dok se euro našao pod snažnim pritiskom, pa je njegova cijena prema dolaru potonula na najnižu razinu u 11 godina.

Tečaj eura potonuo je prošloga tjedna prema američkoj valuti 2,4 posto, na 1,1565 dolara, a u jednom je trenutku zaronio na samo 1,1459 dolara, najnižu razinu od studenoga 2003. godine.

Euro je oslabio i u odnosu na japansku valutu, pa je njegova cijena potonula 3,1 posto, na 135,95 jena.

I dolar je oslabio prema ‘japancu’. Tečaj mu je skliznuo 0,8 posto, na 117,60 jena.

Oštre oscilacije tečajeva izazvala je u četvrtak neočekivana odluka Švicarske narodne banke (SNB) o ukidanju obrane minimalnog tečaja od 1,20 franaka za euro, prenosi Hina.

Kaotično trgovanje

U kaotičnom trgovanju nakon priopćenja SNB-a cijena ‘švicarca’ skočila je u jednom trenutku čak 30 posto prema euru, da bi se kasnije stabilizirala na otprilike 18 posto iznad razine na kojoj je bila prije odluke središnje banke.

Kada su u petak valutna tržišta zatvorena, euro je vrijedio oko 0,9925 franaka, dok se početkom tjedna njegov tečaj kretao nešto iznad 1,20 franaka.

SNB je mjere obrane tečaja ‘švicarca’ na minimalno 1,20 franaka za euro uvela u rujnu 2011. kako bi zakočila naglo jačanje franka prema euru zbog navale ulagača koji su u vrijeme dužničke krize u eurozoni tražili sigurno utočište za kapital u švicarskoj valuti.

Prošloga mjeseca SNB je bila prisiljena poduzeti dodatne mjere kako bi obranila minimalni tečaj jer su ulagači ponovo počeli pojačano kupovati franak, zabrinuti zbog političke krize u Grčkoj i produbljivanja gospodarske krize u Rusiji. Stoga su poručili da će naplaćivati bankama držanje depozita u francima po prvi puta od 70-ih godina prošlog stoljeća.

Kako bi zaustavila jačanje franka, u četvrtak je SNB povećala negativnu kamatu na velike depozite po viđenju za pola postotnog boda, na 0,75 posto. Ujedno je pomaknula ciljani raspon tromjesečnog libora dublje u negativni teritorij, između minus 1,25 posto i minus 0,25 posto, sa sadašnjih minus 0,75 posto i 0,25 posto.

Euro pretrpio velike gubitke

“Tržište je takva vijest u potpunosti iznenadila. SNB vjerojatno očekuje da će Europska središnja banka (ECB) uvesti kvantitativno ublažavanje idućeg tjedna, a bliže se i grčki izbori, pa bi mu prilično teško bilo nastaviti uspješno i dalje braniti minimalni tečaj. Stoga su od njega odustali, a dodatno su spustili kamatne stope u negativno područje”, kazao je Jonathan Webb, valutni strateg u tvrtki Jefferies.

Trgovci špekuliraju da se SNB na takav potez odlučio znajući da će ECB na redovnoj sjednici 22. siječnja krenuti s programom kvantitativnog ublažavanja monetarne politike, odnosno početi tiskati stotine milijardi eura.

Odluka švicarske središnje banke snažno je pogodila i tečaj eura prema dolaru, koji je pao na najniže razine u 11 godina.

“Euro je pretrpio velike gubitke, no ionako će se naći pod pritiscima prodaja iz različitih razloga, ako ECB doista odluči uvesti kvantitativno ublažavanje monetarne politike”, kazao je Daisuke Karakama, ekonomist u banci Mizuho.

Panična reakcija tržišnih sudionika poduprla je tečaj japanske valute, koja se smatra sigurnim utočištem za kapital u nesigurna vremena.

Izvor: Agencije