Od danas ublažene američke sankcije Kubi

Američki turisti moći će u domovinu ponijeti manje količine kubanskih cigara (Reuters)

Sjedinjene Američke Države predstavile su niz mjera koje u petak stupaju na snagu, a ublažit će sankcije Kubi, odnosno otvoriti to tržište za manje trgovinske, finansijske i druge poslovne aktivnosti američkih privrednika.

Uprkos oštrim kritikama Kongresa, predsjednik Barack Obama održao je riječ datu prošli mjesec o ublažavanju ograničenja u poslovanju s komunističkim otokom u sklopu najave obnove diplomatskih odnosa.

Međutim, 54 godine star američki embargo Kubi ostaje na snazi, jer jedino Kongres ima moć ukinuti ga.

Paket novih mjera, koje su pripremila ministarstva finansija i trgovine, dopušta američki izvoz u sektoru telekomunikacija, poljoprivrednih proizvoda i građevinske opreme, omogućuje lakše putovanje Amerikancima i otvara bankovne odnose.

‘Zastarjela politika’

Ovo je prvi opipljivi američki korak u promjenama koje je Obama najavio 17. decembra, kada je s kubanskim predsjednikom Raulom Castrom objavio da će obnoviti diplomatske odnose.

Nove mjere zamijenit će „zastarjelu politiku“ koja je postala nedjelotvorna, rekao je ministar finansija Jacob Lew.

Amerikanci će moći lakše putovati na Kubu iz nekog od desetak razloga – porodičnih, obrazovnih, vjerskih. Turizam širokih razmjera još nije dopušten, no američki turisti moći će u domovinu ponijeti manje količine kubanskih cigara.

Američke kompanije moći će izvoziti svoje mobitele i programe, pružati internetske usluge na Kubi, a američki avioprijevoznici moći će proširiti svoje poslovanje na tom karipskom otoku.

Amerikanci će moći u Kubu slati do 8.000 dolara godišnje umjesto sadašnjih 2.000, a na Kubu ulaziti s 10.000 dolara i koristiti kreditne i debitne kartice.

Mjere su objavljene pošto je službena Havana oslobodila 53 politička zatvorenika, što je bila dogovorila s Washingtonom.

Nadalje, mjere stupaju na snagu sedmicu do prvih američko-kubanskih razgovora u Havani o normalizaciji i ponovnom otvaranju ambasada.

Havana je, međutim, jasno dala do znanja da u zamjenu za normalizaciju neće odustati od jednostranačja ili državne ekonomije.

Kritike Kongresa

Američki Kongres je kritičan i tvrdi da Obama nagrađuje Kubance, u čemu prednjači republikanski senator Marco Rubio, kubanski Amerikanac koji poručuje da će „nove mjere finansirati Castrovu represiju nad Kubancima“.

Republikanci koji danas imaju većinu u oba doma Kongresa jasno su poručili da nema ništa od potpunog ukidanja embarga.

Washington je ekonomske sankcije Kubi nametnuo kada je Fidel Castro srušio tadašnji režim i postao bliski saveznik Sovjetskog Saveza, a diplomatske veze prekinute su 1961. godine.

Nove mjere dopuštaju samo poslovanje malih poduzetnika, no reakcija američke poslovne zajednice je pozitivna.

Iz Havane još nema službene reakcije, no obični su Kubanci pozdravili promjene.

„Što više Amerikanaca dođe ovdje, to znači više kupaca i to je dobro za ekonomiju“, kaže Orlando Veliz, kuhar u privatnom restoranu u Havani.

Izvor: Agencije