Rusija gubi milijarde zbog cijena nafte

Rublja je u 2014. pala za 40 posto u odnosu na dolar (Reuters)

Uz cijenu nafte od 50 dolara za barel, gubici budžeta Ruske Federacije u 2015. godini procjenjuju se na 3.000 milijardi rubalja ili blizu 45 milijardi dolara, rekao je ruski ministar finansija Anton Siluanov, koji predlaže smanjenje državnih rashoda u ovoj godini za deset posto na svim stavkama, osim odbrambenim.

Siluanov ističe kako postoje problemi s izvorima finansiranja budžeta i da se tome treba prilagoditi, prenosi Hina.

“Država ne može trošiti kao kad je cijena nafte bila sto dolara za barel”, kaže on. “Državnoj Dumi (Parlamentu) predložit ćemo da se svi troškovi, osim za odbranu, smanje za 10 posto”, najavio je Siluanov, ustvrdivši da ni to smanjenje nije dovoljno.

Pritom je kritizirao zagovornike bržeg trošenja rezervi.

“I to je politika – ušteđeno potrošiti, a onda se nadati najboljem, pa šta bude!”, kaže ruski ministar finansija, koji ističe da tako, ipak, neće biti, nego država mora pokriti prioritetne rashode, a napustiti one koje ne može izdržati.

‘Apsurdne projekcije’

Prema njegovim riječima, budžetske projekcije za ovu godinu predviđale su rast rashoda za 11,7 posto, što se, kako je rekao, smanjenjem stope rasta ekonomije čini jednostavno apsurdnim.

“Neka rashodi porastu, ali ne za 11,7 nego najviše pet posto, predlože Siluanov, uz napomenu da je potrebno revidirati neučinkovitu potrošnju.

Siluanov je otvorenom ostavio mogućnost prodaje deviznih rezervi kako bi se “budžet popravio” pri niskom tečaju rublje.

Tečaj rublje pao je u 2014. godini otprilike 40 posto prema američkom dolaru, a nastavio je kliziti i u ovoj godini.

Prema njegovim riječima, Ministarstvo finansija je spremno na korištenje 500 milijardi rubalja (7,5 milijardi dolara) iz tog fonda.

“Vjerujem da, ako dio naših deviznih rezervi stavimo na tržište, možemo vrlo dobro zaraditi za budžet”, rekao je Siluanov.

Izvor: Agencije