Ugledni ekonomista odbio Legiju časti

Thomas Piketty često kritizira politiku predsjednika Francoisa Hollandea (AFP)

Francuski ekonomist Thomas Piketty, čija je knjiga “Kapital u 21. stoljeću” postala svjetska uspješnica, odbio je u četvrtak Legiju časti, najvišu nagradu u njegovoj zemlji, kritizirajući socijaliste na vlasti.

“Upravo sam obaviješten da sam predložen za Legiju časti. Odbijam tu nominaciju jer mislim da nije na Vladi da odlučuje tko je zaslužuje”, rekao je Piketty za AFP.

“Bolje bi im bilo da se bave poticanjem rasta u Francuskoj i u Europi”, dodao je, kako prenosi Hina.

Uspjeh knjige u SAD-u

Piketty je zajedno s kolegom, dobitnikom Nobelove nagrade za ekonomiju u 2014. Jeanom Tiroleom, među imenima dobitnika Legije časti, navodi Službeni list koji objavljuje popis “promaknuća 1. siječnja”.

Pikettyjevo odbijanje nagrade događa se pošto je njegovo djelo, u kojemu je htio pokazati da postoji spontana težnja prema gomilanju bogatstva među malim brojem ljudi, prodano u 1,5 milijuna primjeraka.

To djelo, prevedeno na više jezika, naišlo je na poseban odjek u Sjedinjenim Državama, gdje su autora primili savjetnici predsjednika Baracka Obame.

Kritika politike Hollandea

U Francuskoj je knjiga, unatoč dobroj prodaji, naišla na mlak prijam, napose u vlasti.

Piketty, koji je jedno vrijeme bio blizak Socijalističkoj stranci, redovito kritizira politiku predsjednika Francoisa Hollandea.

Potonjem napose zamjera što je nakon izbora 2012. pogazio obećanje dano u kampanji da će provesti korjenitu poreznu reformu u smislu veće progresivnosti oporezivanja, za što se ekonomist svesrdno zauzima.

Izvor: Agencije