Otvoreno tržište električne energije u regiji

Tržište električne energije u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Makedoniji  i Crnoj Gori od 1. siječnja je u potpunosti otvoreno. 

Potrošači sada mogu odlučiti od koga će i pod kojim uvjetima nabavljati električnu energiju.

U Bosni i Hercegovini građani struju kupuju od “tradicionalnih” opskrbljivača, a ovisno od mjesta u kojem žive, to su Elektroprivreda BiH, Elektroprivreda HZHB i Elektroprivreda RS-a. Sada će imati veće mogućnosti.

“Trenutno imamo 24 snabdjevača koji su dobili dozvole da snabdijevaju kupce električnom energijom u BiH. Građani će moći izabrati onog ko im ponudi najbolju cijenu. Iskreno, naše mišljenje je da se neće mnogo toga promijeniti. Prema anketi koju smo radili, građani planiraju ostati kod svog trenutnog snabdjevača. Ostat će sve na istom”, kaže Hamid Mehinović iz Energisa.

Ne očekuju se drastične promjene

Da se 1. siječnja neće dogoditi ništa drastično, tvrde i u Srbiji, gdje trenutačno ima 80 opskrbljivača električnom energijom. 

“Može se isplatiti samo onim ljudima koji imaju konstantno veću potrošnju, negdje oko 2.000 kilovat-sati mjesečno. Njima se može isplatiti da promene snadbevača, imajući u vidu da postoji zonski sistem. Imamo plavu, zelenu i crvenu tarifu. Ostalima, koji troše u okviru plave i zelene zone, sigurno se neće isplatiti da menjaju snabdevača”, smatra Željko Marković iz Elektroprivrede Srbije.

“Za sada, EPS ima najpovoljniju cenu i bez obzira na to što imamo oko 80 licenciranih trgovaca strujom u Srbiji, sumnjam da će neko drugi pokušati da nabavi struju i ponuditi po povoljnijoj ceni nego što će EPS prodavati potrošačima”, kaže Jelica Putniković iz Balkan Magazina.

U Crnoj Gori postoje dva opskrbljivača električnom energijom – Montenegro bonus, koji opskrbljuje Kombinat aluminijuma, i Elektroprivreda, koja snabdijeva sve ostale. 

Hrvatska: HEP smanjio cijene zbog konkurencije

“Cijene struje svuda na istoku Evrope su bile socijalna kategorija, dakle niže od realnih. Ako ovo znamo, nije prirodno da će otvaranje tržišta dovesti do nižih cijena već do realnih. Da li će te realne cijene biti kod nas više ili niže od postojećih, ostaje da vidimo”, kaže Novak Medenica iz Agencije za energetiku Crne Gore.

Slovenski i hrvatski potrošači pravo da biraju od koga će kupovati struju imaju već nekoliko godina. 

Javnosti je prošle godine bio zanimljiv slučaj Hrvatske elektroprivrede, koja je, pod pritiskom konkurencije, samo u prvih nekoliko tjedana nakon otvaranja tržišta za domaćinstva izgubila gotovo 2.000 kupaca, nakon čega je morala spustiti cijene za šest do sedam posto.

“Promjena snabdjevača, ukoliko se za nju odluče potrošači, bit će besplatna, trajat će najviše 21 dan i cijeli postupak provodit će novi snabdijevač, a ne kupac struje”, izvještava reporter Al Jazeere Sanel Kajan.

Izvor: Al Jazeera