Historijski pohod Alibabe na Wall Street

Broj aktivnih korisnika Alibabe lani je porastao na 230 miliona, više nego što imaju Amazon.com i eBay zajedno (Reuters)

U ponedjeljak u New Yorku počinje predstavljanje internetske kompanije Alibaba Group, čija bi javna ponuda dionica mogla biti dosad najveća u povijesti tehnološkog sektora jer se njezina vrijednost procjenjuje na više od 21 milijardu dolara. 

U petak je kineska kompanija odredila cijenu dionice u rasponu od 60 do 66 dolara, što znači da u javnoj ponudi kani prikupiti maksimalno 21,1 milijardu dolara, pa bi tržišna vrijednost Alibabe dosegnula 162,7 milijardi dolara.

Time bi javna ponuda blizu 320 milijuna dionica Alibabe mogla biti dosad najveća u povijesti tehnološkog sektora.

Korisnika više nego eBay i Amazon zajedno

Facebook je 2012. u javnoj ponudi prikupio 16 milijardi dolara, a njegova je tržišna vrijednost tada iznosila 104 milijarde.

O konačnoj cijeni dionice u javnoj ponudi Alibaba će odlučiti na kraju prezentacijske turneje koja obuhvaća tri kontinenta – Sjevernu Ameriku, Europu i Aziju – a početak trgovanja njezinim dionicama na Wall Streetu očekuje se do kraja rujna, prenosi Hina.

Najveća kineska kompanija za e-trgovinu Alibaba ostvaruje gotovo 80 posto cjelokupne online prodaje u Kini.

Premda se tvrtka bavi i drugim internetskim uslugama, kao i ‘cloud computingom’, Alibaba više od 80 posto svojih prihoda ostvaruje na tri trgovačke platforme, na kojima prodaje sve – od šivaće igle do namještaja i dječjih proizvoda.

Lani je time ostvarila promet od najmanje 248 milijardi dolara, dok je broj njezinih aktivnih korisnika porastao za 14 posto, na 230 milijuna, više nego što imaju Amazon.com i eBay zajedno.

Pritom zapošljava gotovo 20.800 ljudi, manje od eBaya.

Neto dobit gotovo udvostručena

Zahvaljujući razvoju mobilnog poslovanja, Alibaba i dalje bilježi snažan rast. Prihodi kompanije porasli su u drugom tromjesečju ove godine za 46 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, na 2,54 milijarde dolara.

Pritom je neto dobit gotovo utrostručena, na 1,99 milijardi dolara, stoji u nedavno objavljenom poslovnom izvješću Alibabe. U prvom su tromjesečju prihodi tvrtke bili uvećani za 38,7 posto.

Gotovo trećina ukupnih transakcija u drugom kvartalu otpada na prihode od mobilnog poslovanja, nasuprot njihovu udjelu od 27,4 posto u prvom tromjesečju.

Alibabu je prije 15 godina utemeljio bivši učitelj engleskog jezika Jack Ma u iznajmljenom stanu, počevši s prodajom nekoliko desetaka predmeta, da bi već 2005. godine, kada je Yahoo kupio udjel u tvrtki, njezina tržišna vrijednost dosegnula nekoliko milijardi dolara.

Izvor: Agencije