Po konkurentnosti Makedonija prva u regiji

Zdravlje globalne ekonomije je u opasnosti, upozorava Svjetski ekonomski forum (Reuters)
Zdravlje globalne ekonomije je u opasnosti, upozorava Svjetski ekonomski forum (Reuters)

Svjetski ekonomski forum objavio je novi izvještaj globalne konkurentnosti po kojem je, kao i prethodnih pet godina, prvo mjesto zauzela Švicarska.

Drugu poziciju zadržao je Singapur, a treće su Sjedinjene Američke Države, koje su napredovale za dva mjesta u odnosu na prethodni izveštaj, zahvaljujući poboljšanju institucionalnih okvira i dobrim inovacijskim rezultatima.

Na četvrtom mjestu je Finska, a prate je Njemačka, Japan, Hong Kong, Nizozemska, Velika Britanija i Švedska.

Prema izvještaju Svjetskog ekonomskog foruma, zdravlje globalne ekonomije je u opasnosti, jer države imaju poteškoća u provedbi strukturnih reformi koje su neophodne za poticanje gospodarskog rasta.

BiH nema na listi

Među 144 države na listi našla se i većina zemalja sa Zapadnog Balkana, od kojih najbolje kotira Makedonija koja je u posljednjih godinu napredovala za 10 mjesta i trenutno zauzima 63. poziciju.

Iza nje se nalazi Crna Gora, koja je na 67. mjestu, pa Slovenija, koja je nazadovala osam mjesta i zauzela 70. poziciju.

Hrvatska konkurentnost pala je za dva mjesta na 77. poziciju, dok je Srbija napredovala za sedam mjesta i dostigla 94. poziciju.

Bosne i Hercegovine, koja je prošle godine bila na 87. mjestu, nema na novoj listi Svjetskog ekonomskog foruma.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Američka senatorica Jeanne Shaheen je u svom obraćanju naglasila da će SAD ostati snažno posvećene Zapadnom Balkanu, kako bi se ova regija što prije uključila u Europsku uniju i NATO.

28 Mar 2012
Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO