Agrokor preuzeo 81,87 posto Mercatora

Agrokor nije u cijelosti iz Mercatora uspio istisnuti male akcionare (EPA)
Agrokor nije u cijelosti iz Mercatora uspio istisnuti male akcionare (EPA)

Koncern Agrokor hrvatskog biznismena Ivice Todorića, zajedno sa dionicama koje je otkupio od malih dioničara, postao je vlasnik 81,87 posto slovenskog trgovačkog lanca Mercator, objavio je poslovni dnevnik Finance, prenosi Tanjug.

Agrokor je u okviru svoje ponude o preuzimanju, koja je istekla 1. septembra, došao do još 27,63 posto dionica uz one koje je već otkupio, i prešao 75-postotni udio u vlasništvu, prag koji mu omogućuje izmjenu statuta.

Strah za radna mjesta

S druge strane, Agrokor nije u cijelosti iz Mercatora uspio istisnuti male dioničare, za šta mu je potreban 90- postotni udio u vlasničkoj strukturi najvećeg slovenskog trgovačkog lanca, prenio je portal Seebiz.

Mercator u Sloveniji zapošljava 12.500 ljudi, a mnogi strahuju da će zbog finansijskih problema Agrokora vrlo brzo uslijediti otpuštanja, pa su zbog toga ljetos neki od njih protestirali.

Agrokor je prihvatio obavezu prema kojoj će Mercatorovo sjedište barem idućih deset godina ostati u Ljubljani, gdje će se nalaziti i centar upravljanja poslovanja, dok će Mercatorovim dobavljačima još tri godine biti garantiran položaj koji su imali i do sada, javili su ranije slovenski mediji.

Izvor: Agencije


Povezane

U Sloveniji se nije slegla prašina zbog prodaje trgovačkog lanca Mercator hrvatskom koncernu Agrokor, u vlasništvu Ivice Todorića. U Ljubljani je organizovan protest zbog prodaje, a najavljuju se i nove aktivnosti. Prilog Ivana Čorkala.

Transakcija je vrijedna 544 miliona eura, dvije kompanije zajedno će ostvarivati sedam milijardi eura godišnjeg prihoda i zapošljavati više od 64.000 ljudi.

27 Jun 2014
Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO