Investitori ulažu u luksuzni turizam u Istri

Hrvatska svoju turističku ponudu želi obogatiti kako bi privukla turiste visoke platežne moći. Strani ulagači najviše su zainteresirani za Istru, jer kažu da ima najveći potencijal i u turističkoj ponudi i nova je Toscana Evrope.

Rovinj, nekada pod upravom Rimljana, Vizantije, Franaka, Venecije i Austro-Ugarske, danas je jedan od najšarmantnijih gradova hrvatskog primorja. S oko 13.000 stanovnika i uskim uličicama, grad odiše prijeko potrebnim mirom i jednostavnošću. Upravo to je ove godine u Rovinj privuklo 400.000 turista, pet posto više nego prethodne godine. Investitori žele da od Rovinja naprave destinaciju prvog izbora za one koji traže luksuzan odmor.

“Istra sve više dobija na reputaciji destinacije u kojoj možete raditi što god želite. Mislim da je to nova Toscana. A to je poseban adut ako dolazite van sezone. Septembar i oktobar su mjeseci koje najviše volim ovdje. Bere se grožđe, pravi maslinovo ulje, traže tartufi… To je zapravo vrijeme kada se sve budi”, kaže Peter Losch iz odjela za luksuzni turizam grupe Maistra.

Očuvanje baštine

U toku su projekti za dovršetak dva hotela sa pet zvjezdica u vlasništvu Maistre, Lone i Monte Mulinija. Najniža cijena smeštaja u tim hotelima u špicu sezone je 340 eura za noć, a najskuplji apartmani koštaju i do 1.200 eura za noć. Van sezone najjefitnija soba košta 112 eura.

Losch kaže da je ponovno brendiranje Rovinja njegov dugoročni plan, tim prije jer Rovinj privlači sve više visoko platežnih turista. Takvih je u hotelima grupe Maistra ove sezone bilo 15 posto više.

“Rovinj se sve više kreće u pravcu te vrste turizma. Ali, to se neće dogoditi u jednom danu. To mora biti strategija od 10 do 15 godina i rast mora biti prirodan”, kaže Losch.

Osim hotela, grad Rovinj investira i u infrastrukturu, kako bi privukao visoko platežne turiste. Do sada je utrošeno blizu šest miliona eura. Dogradonačelnik Marino Budicin kaže kako se ulažu napori da se sačuva kulturna baština, prirodna staništa i multikulturni identitet grada.

“Mi u Rovinju nemamo posebne atrakcije, poput gondola u Veneciji. Ali, svako ko bude uživao u Starom gradu, upoznao ljude, prirodu, slušao našu tradicionalnu muziku, naučio dijalekt kojim govorimo, ako bude plovio tradicionalnim ribarskim čamcem Batanom… shvatit će da smo mi jedna velika atrakcija”, kaže Budicin.

Posjetioci Rovinja dogradonačelnika će često sresti uz obalu s prijateljima, kako pjeva ili popravlja brodice. Četrdesetak Batana nalazi se u luci, zahvaljujući grupi ljudi koja je osnovala Organizaciju za zaštitu tradicija Rovinja.

“Dvije porodice živele su od ribaranja ovim čamcem. Ovo je bio odličan čamac za ribolov. Uvijek je bio pun ribe, nije morao ići daleko, mnogo”, kaže Giani Budicin iz ove organizacije.

Prijatna klima

Ribarstvo je utjecalo i na ponudu hrane u restoranima. U većini njih služi se tog dana ulovljena riba. Uz svježu ribu, služi se “Malvazija”, istarsko bijelo vino, ali turiste privlače druge stvari.

“Više me fascinira grad. Ima tako karakteristične ulice i Stari grad. Sve je šarmantno i dobro održavano. Radnje, male ulice, ljudi… Divno se provodimo. Plaže su prelijepe. Bit će ovo divno iskustvo”, kaže italijanski turista Mirko Zoppello.

Osim kulture i gastronomije, Rovinj privlači turiste i prijatnom klimom, s prosječnom ljetnom temperaturom od 25 stepeni i temperaturom mora od više od 20 stepeni.

Izvor: Al Jazeera