Mandarine sa Neretve bez većeg plasmana

U dolini Neretve ove godine očekuje se rekordna berba mandarina. To je dobra vijest za proizvođače, no lošija je ona – gdje s viškom voća? U Rusiju, koja je bila potencijalno novo veliko tržište, neće ni kilogram neretvanskih mandarina.

Hektari zasađenih mandarina i milioni stabala tog voća nalaze se u dolini Neretve kod Opuzena. Na plantažama se beru rane sorte, a do otkupnih mjesta prevoze se na razne načine – riječnim ili kopnenim putem.

U porodici Dujmović i mladi i stari rade na plantaži. Koliko stignu, mandarine sami oberu, jer je dnevnica berača 25 eura. Urodom su zadovoljni te kažu kako otkupna cijena, koja za prvu klasu voća sada iznosi 30 eurocenti po kilogramu, može biti bolja.

Očekuje se rekordna berba

Ovo je najniža otkupna cijena posljednjih godina, možda jer se trgovcima više ne isplaćuju podsticaji iz hrvatskog budžeta, kaže Al Jazeerin novinar Boris Gagić, koji se javio iz Opuzena.

“Ove jeseni očekuje se rekordna berba, oko 80.000 tona mandarina. Neretvanski plantažeri pitaju se gdje će plasirati ovo voće”, dodaje on.

Rusko tržište bila im je velika nada, ali od njega definitivno ništa, jer je Rusija zabranila uvoz poljoprivrednih proizvoda iz Evropske unije.

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera