Kasni prodaja mreže Hypo Banke na Balkanu

Banka mora prodati mrežu podružnica u jugoistočnoj Evropi do sredine iduće godine (EPA)
Banka mora prodati mrežu podružnica u jugoistočnoj Evropi do sredine iduće godine (EPA)

Prodaja mreže posrnule austrijske Hypo Alpe Adria Bank International u jugoistočnoj Evropi kasni, izjavio je čelnik banke u razgovoru za austrijski poslovni list, najavljujući završetak tog procesa do kraja oktobra.

Prvobitno se očekivalo da će mreža Hypovih podružnica u Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Srbiji i Crnoj Gori biti prodana u augustu odnosno septembru, navodi WirtschaftsBlatt.

Prodaja kasni zato što se zainteresiranim kupcima željelo dati više vremena da se upoznaju sa situacijom, kazao je čelnik banke Herbert Walter, a dodatni je razlog, po njegovim riječima, što su u banci željeli “temeljito proučiti izložene ugovore i koncepte”.

Kao zadnji rok za prodaju Walter navodi kraj oktobra, nakon čega će sadašnji Hypo Alpe Adria International biti sveden na ‘lošu’ banku koja će upravljati toksičnom imovinom, prenosi Hina.

Kontrolirano gašenje

Prema planu kontroliranog gašenja Hypoa koji je odobrila Evropska komisija, banka mora prodati mrežu podružnica u jugoistočnoj Evropi do sredine iduće godine, podsjeća Reuters.

Walter u intervjuu nije naveo imena mogućih kupaca, a Reuters je nedavno objavio, pozivajući se na dva neimenovana izvora, da je najizgledniji kandidat za kupovinu američka investicijska kompanija Advent International, koja je udružila snage s Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD).

Na kraju juna imovina Hypove mreže ogranaka u jugoistočnoj Europi iznosila je 8,5 milijardi eura, a u prvoj polovini godine zabilježili su gubitak od 4,3 miliona eura, navodi Reuters. U Hypovim je knjigama njena vrijednost procijenjena na 500 miliona eura.

Austrija je 2009. bila prisiljena nacionalizirati Hypo nakon višegodišnje neobuzdane ekspanzije banke u matičnoj Austriji i na području bivše Jugoslavije, podsjeća Reuters.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO