Grčki poljoprivrednici ugroženi embargom

Ruski embargo na uvoz poljoprivrednih proizvoda iz Europske unije prijeti da doslovno zbriše 14 milijardi dolara europskih prihoda.

EU je obećala novčanu pomoć, ali poljoprivrednici, uključujući i grčke, tvrde da pomoć neće biti dovoljna.

Poljoprivrednik Marios Andrianidis i njegova supruga grčku krizu preživjeli su uzgojem breskvi na sedam hektara zemlje i izvozom na rusko tržište.

Ono što nije uspjelo krizi, možda uspije sankcijama koje je Rusija uvela zemlja EU-a, da ih uništi potpuno. U normalnim okolnostima zarađivali su 70 eurocenti za kilogram nektarina.

Marios kaže da je novac koji nudi EU milostinja.

“Novac koji nude nije dovoljan da pokrije naš rad, a kamoli cijenu proizvoda. Moramo platiti dug koji je nastao ove godine, pa nećemo biti u stanju proizvesti bilo šta iduće godine, osim ako nam netko ne pozajmi novac”, rekao je Marios.

Ruske sankcije pogađaju cijeli grad Naousa na sjeveru Grčke. Članovi lokalne poljoprivredne zadruge zarađivali su 30 milijuna dolara godišnje izvozom 90 posto proizvoda u Rusiju.

Trenutačno gube najmanje dva milijuna dolara mjesečno.

Vlada traži duple kompenzacije

“Rusko tržište bilo je najveće i mi za to tržište nemamo zamjenu. Osjetljiva roba, poput breskvi i višanja, može se izvoziti samo u Europu, a Zapadna Europa je zasićena tim proizvodima. Izvoz na Zapad samo bi smanjio cijenu. Male količine izvozimo na Bliski istok”, objašnjava Konstantinos Tambakiaris iz Naousae.

Grčka Vlada tražila je od EU-a da udvostruči kompenzacije za grčke poljoprivrednike. Prošle godine Grčka je u Rusiju izvezla poljoprivrednih proizvoda u vrijednosti od deset milijardi dolara.

Ruske sankcije mogle bi uzdrmati ionako slabašan grčki ekonomski oporavak, kojem je upravo poljoprivreda najviše i pridonijela.

Ukoliko se situacija s Rusijom zaoštri, gubitak prihoda u poljoprivredi mogao bi biti samo mali dio kolateralne štete u političkoj igri.

Izvor: Al Jazeera i agencije