Balkan mučno izlazi iz dvostruke recesije

Milo Đukanović: Ne može Brisel umjesto nas otklanjati prepreke biznisu (AFP)

Zapadni Balkan mukotrpno se izvlači iz dvostruke recesije i za njegovu stabilnost bilo bi katastrofalno da skrene u treću recesiju, ocijenio je crnogorski premijer Milo Đukanović na otvaranju regionalne konferencije o ekonomiji zapadnog Balkana, koja je u srijedu navečer počela u Budvi.

On je istakao da je ekonomski rast u regiji nestabilan, a da je socijalna i ukupna situacija opterećena visokom nezaposlenošću.

“Dodatno, velike poplave u Bosni i Hercegovini i Srbiji, djelimično i u Hrvatskoj, ostavile su izuzetno negativne posljedice po ekonomiju regiona”, rekao je Đukanović te ocijenio da nije stimulativna poruka iz nove Evropske komisije da u narednih pet godina nema proširenja Evropske unije.

On je istakao da bez kvalitetne vladavine prava nema investicija, a zbog toga i novih radnih mjesta.

“Ekonomskog napretka i nove zaposlenosti ne može biti bez rješavanja uskih grla u infrastrukturi regiona”, kazao je crnogorski premijer, koji smatra da to na Balkanu nije samo razvojno, već i sigurnosno pitanje.

On je dodao da je u uvjetima krize potpuno zamro model javno-privatnog partnerstva u finansiranju infrastrukture, a za rješavanje takvih problema evropski fondovi pomoći namijenjeni su članicama EU-a.

Nova kultura ponašanja

Đukanović smatra kako treba kreirati izdašniji investicioni okvir za Zapadni Balkan, čiji će cilj biti da infrastrukturno poveže regiju.

Šef Vlade iz Podgorice istakao je kako će regija postati konkurentniji i produktivniji, kao i privlačnije mjesto za investiture, ako države Zapadnog Balkana provedu odlučnije i radikalnije strukturne reforme.

“Ne može Brisel umjesto nas otklanjati prepreke biznisu. Sami moramo stvarati ambijent za nova porodična, mala i srednja preduzeća. Međunarodni indikatori upozoravaju, iako je posljednjih godina očigledan napredak, da region još nije mjesto o koje će se grabiti investitori”, istakao je Đukanović.

Neophodna je, naglasio je on, nova kultura ponašanja administracije prema biznisu, jer ne može biti napretka sve dok ovdašnji ljudi misle da je država najbolji poslodavac.

Ovogodišnju konferenciju pod nazivom “Ekonomija – osnov povezivanja Zapadnog Balkana” organizira Privredna komora Crne Gore s Istočnim odborom njemačke privrede.

Izvor: Agencije