U upotrebi nova novčanica od 10 eura

Uz novu, i dalje će biti u upotrebi stare novčanice od 10 eura iz prve serije (EPA)

Nova novčanica od 10 eura, bolje zaštićena od potencijalnog krivotvorenja i lako provjerljiva, od danas će biti puštena u optjecaj, objavila je Europska središnja banka (ECB) uz napomenu kako je Eurosystem, središnje monetarno tijelo eurozone, podržao izdavanje novih novčanica.

Prema njihovom objašnjenju, nova novčanica od 10 eura, kao i ona od pet, sadrži nekoliko poboljšanja kada je riječ o zaštiti.

„Novu novčanicu lako je provjeriti, jer se osjeća čak i na dodir ili pogled“, navodi ECB, uz napomenu kako nova novčanica ima nekoliko obilježja koja otežavaju krivotvorenje.

Na stranici www.ecb.europa.eu navedeno je kako su na rubovima novčanice izraženije reljefne linije koje se mogu osjetiti blagim dodirom prsta, dok prednja strana ima reflektirajuće dijelove.

Koristi se i stara novčanica

Hologram i vodeni pečat novčanice prikazuju portret Europe, lika iz grčke mitologije.

„Cilj ECB-a je da uvođenjem novih novčanica ide korak ispred falsifikatora. Posljednjih nekoliko godina se nije povećao broj krivotvorenih novčanica“, navedeno je iz ECB-a.

Novčanica sadržava i „smaragdnu brojku“ na kojoj se okretanjem vidi svjetlosni efekt, odnosno svjetlost koja se miče gore-dolje. Osim toga, brojka mijenja boju iz smaragdnozelene u tamnoplavu.

Prema navodima ECB-a i dalje će biti u upotrebi stare novčanice od 10 eura iz prve serije koje će se, kako se ističe, zbog iskorištavanja zaliha i dalje izdavati i biće u optjecaju istovremeno s novim novčanicama.

Detaljnije informacije o novoj novčanici i tome kako je provjeriti, mogu se pronaći na web odredištu www.new-euro-banknotes.eu.

Izvor: Agencije