Rockefelleri neće ulagati u fosilna goriva

Sa ceremonije otvaranja Rockeffeler centra u New Yorku 1930. godine (EPA)

Nasljednici porodice Rockefeller, koja je stekla ogromno bogatstvo u poslovima sa naftom, namjeravaju da prodaju svoju imovinu u vezi sa fosilnim gorivima i da ulože sredstva u ekološki čistu energiju, prenosi Tanjug.

Predstavnici Fonda braće Rockefeller objavili su to uoči današnjeg samita  Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama koji se održava u New Yorku.

Iako će fond u prvo vrijeme zadržati blizu šest posto imovine u oblasti fosilnih goriva, vremenom će ulaganja u tu granu biti svedena na nulu.

Ulaganje u čistu energiju

Zajedno sa Fondom braće Rockefeller u savez investitora koji su odlučili obustaviti ulaganja u fosilna goriva ušlo je 180 organizacija i 650 privatnih lica.

Oni su preduzeli taj korak u okviru međunarodne inicijative Global Divest-Invest, koju su prije nekoliko godina osmislili američki studenti, prenio je New York Times.

Global Divest-Invest je ekonomska platforma koja omogućava da se povuče imovina iz oblasti sa “prljavim” tehnologijama i da se zatim uloži u ekološki čiste projekte.

Od početka ove godine obim investicija koje su fondovi, vjerske organizacije i univerziteti odlučili da prenesu u ekološki čiste projekte je udvostručen.

Ista vizija

Direktor Fonda braće Rockefeller Stephen Heintz je rekao da ta strategija odgovara viziji naftnog magnata Johna Rockefellera.

“Uvjereni smo da bi on, da je danas živ, kao odgovoran biznismen koji brine o budućnosti, zaustavio poslovanje s fosilnim gorivima i uložio u obnovljive izvore energije”, kazao je Heintz.

Fond su osnovali sinovi Johna Rockefellera 1940. godine. Na dan 31. jula 2014. godina imovina Fonda se procjenjivala na 860 miliona dolara.

Danas se u okviru Generalne skupštine Ujedinjenih naroda održava jednodnevni samit o pitanjima klimatskih promjena, na kome će učestvovati šefovi država i vlada 125 zemalja.

To će biti prva takva konferencija na tako visokom nivou nakon sastanka u Kopenhagenu 2009. godine završenog neuspjehom.

Izvor: Agencije