Proizvođači gnojiva u pregovorima o spajanju

Kompanije su počele pregovore u kontekstu pritiska na marže u globalnoj industriji umjetnih gnojiva (AP)

Norveška Yara i američki CF Industries objavili su da pregovaraju o ravnopravnom spajanju, kojim bi nastao globalni proizvođač gnojiva “težak” 27 milijardi dolara.

Norveška je kompanija najveći proizvođač dušičnih gnojiva u svijetu, ima pogone u 150 zemalja i razgranatu distribucijsku mrežu.

Spajanjem s američkim CF-om osigurali bi značajne proizvodne kapacitete u SAD-u, gdje su troškovi proizvodnje niži zbog jeftinog plina, sirovine za proizvodnju dušičnih gnojiva.

Ukupna tržišna kapitalizacija novonastale tvrtke iznosila bi 27,5 milijardi dolara, što bi ju svrstalo uz bok kanadskom Potash Corpu, najvećem svjetskom proizvođaču gnojiva, vrijednom 28,9 milijardi dolara, prenosi Hina.

Prepreka spajanju

Iz Yare, koju se lani spominjalo u kontekstu privatizacije hrvatske Petrokemije, izvijestili su u priopćenju za burzu u Oslu da su pregovori s američkom tvrtkom u početnoj fazi, uz napomenu kako nema jamstava da će dogovor biti postignut.

Najveća prepreka postizanju sporazuma o spajanju vjerojatno će biti Vlada Norveške, napominje Reuters, s obzirom da je 36,2 posto Yare u vlasništvu norveške države.

Iz Osla su u lipnju poručili da ne namjeravaju smanjivati svoj udjel ispod 34 posto, a promjena takvog stajališta zahtijevala bi odobrenje tamošnjeg Parlamenta.

S obzirom da su cijene plina u SAD-u blizu rekordno niskih razina, Yara već neko vrijeme nastoji proširiti kapacitete u Sjevernoj Americi i planira s njemačkim BASF-om graditi tvornicu u Texasu.

Norveški div posljednjih godina snažno širi svoje poslovanje i u Južnoj Americi.

CF Industries je u ožujku ove godine prodao poslovanje s fosfatima konkurentskoj tvrtki Mosaic, za 1,4 milijarde dolara, kako bi se fokusirao na temeljne proizvode u segmentu dušičnih gnojiva.

Pritisak na marže

Imaju u planu i 3,8 milijardi dolara “tešku” ekspanziju proizvodnje dušičnih gnojiva u američkim saveznim državama Louisiana i Iowa.

Dvije kompanije počele su pregovarati o spajanju u kontekstu pritiska na marže u globalnoj industriji umjetnih gnojiva, zbog prekomjerne proizvodnje u Kini.

U Međunarodnom udruženju proizvođača gnojiva procjenjuju da će globalna proizvodnja rasti brže od potražnje najmanje do kraja 2018. godine, navodi Reuters.

Proizvodnja dušičnih gnojiva trebala bi u razdoblju od 2014. do 2018. rasti gotovo dva puta brže nego potražnja, čime bi višak na tržištu do 2018. godine mogao dosegnuti devet posto globalne proizvodnje, izračunali su u IFA-i.

Izvor: Agencije