Historijska restruktura u Philipsu

Obje nove kompanije poslovat će pod Philipsovim imenom i imat će sjedišta u Holandiji (EPA)

Holandski proizvođač električnih i uređaja za domaćinstva Philips saopćio je da će razdvojiti sektor proizvodnje medicinske opreme i kućnih aparata od sektora proizvodnje osvjetljenja, što predstavlja dramatičan korak u poslovanju 120 godina stare kompanije.

“Pripremamo Philips za sljedeće stoljeće. Našem poslovanju sa osvjetljenjem ćemo kroz osamostaljenje omogućiti da ojača svoju poziciju globalnog lidera i da iskoristi nove tržišne mogućnosti. Jasno nam je koliko je ovo velika odluka, ali vrijeme je za sljedeći strateški korak”, izjavio je izvršni direktor kompanije Frans van Houten, a prenio AFP.

Akcije holandske firme porasle su 3,26 posto na 24,27 eura po objavljivanju vijesti, prenosi Tanjug.

Sjedište u Holandiji

Obje nove kompanije poslovat će pod Philipsovim imenom i imat će sjedišta u Holandiji. Sektor za proizvodnju medicinske opreme HealthTech je prošle godine ostvario prihode od 15 milijardi eura, a sektor proizvodnje sijalica i osvjetljenja sedam milijardi eura.

Vrijednost HealthTecha procjenjuje se na više od 100 milijardi eura, a sektora osvjetljenja na 60 milijardi.

Philips je osnovan 1891. i zapošljava blizu 112.000 ljudi širom sveta. Podjela kompanije dolazi nakon što je njemački tehnološki gigant Siemens prošle godine odvojio poslovanje svoje filijale za proizvodnju sijalica Osram.

Philips, Osram i globalni tržišni lider u proizvodnji osvjetljenja General Electric, suočavaju se sa snažnom konkurencijom igrača kao što su Samsung i LG u vrijeme kada se tržište okreće štedljivim sijalicama.

Izvor: Agencija