Microsoft otpustio još 2.100 zaposlenika

Do najvećeg restrukturiranja došlo nakon što je Microsoft kupio Nokiju, koja je bila u velikim gubicima (AP)

Microsoft je potvrdio da je ukinuo još 2.100 radnih mjesta, što je dio njegova plana restrukturiranja u kojemu će bez posla ostati oko 18.000 ljudi, ili 14 posto ukupnog broja zaposlenika te tvrtke diljem svijeta.

To je drugi val otpuštanja u tom softverskom divu, nakon što je u srpnju ukinuto oko 13.000 radnih mjesta.

Ovaj val otkaza zahvatio je oko 750 zaposlenika u Microsoftovom sjedištu u Seattleu, a ostale u drugim Microsoftovim tvrtkama diljem svijeta, među ostalim u istraživačkom laboratoriju u Californiji, prenosi Hina.

Kako je u srpnju izvršni direktor tvrtke Satya Nadella izložio plan otpuštanja oko 18.000 ljudi, u idućih deset mjeseci očekuje se ukidanje još otprilike 2.900 radnih mjesta.

Gubici Nokije

Posljedica je to najvećeg restrukturiranja u 39-godišnjoj povijesti tog tehnološkog diva, nakon što je ranije ove godine Microsoft za 7,2 milijarde dolara kupio finsku Nokiju, kako bi se uključio na brzorastuće tržište pametnih telefona.

No, kako je Nokia, nekada vodeći svjetski proizvođač mobitela, godinama bilježila gubitke, u toj bi tvrtki u restrukturiranju bez posla moglo ostati oko 12.500 zaposlenika.

U nastojanjima, pak, da pronađe nova tržišta, ovih je dana Microsoft postigao dogovor o kupnji Mojanga, švedskog proizvođača vrlo popularne video igrice Minecraft za 2,5 milijardi dolara, jer se nada da će time u svoj mobilni svijet privući nove korisnike, uglavnom mlade.

Izvor: Agencije