Dacia obara prodajne rekorde u 2014.

Dacia zabilježila uvjerljivo najveći zabilježeni rast među najprodavanijim markama automobila na evropskom kontinentu (AP)

Prodaja automobila marke Dacia, rumunske filijale Renaulta specijalizirana za proizvodnju jeftinih vozil,a oborila je rekorde u pogledu rasta prodaje u Evropskoj uniji u prvih osam mjeseci ove godine, prenosi agencija Tanjug.

Prodaja vozila ovog proizvođača predstavlja 35 procenata ukupne prodaje vozila kompanije Renault, navodi list Tribin.

U avgustu ove godine rast prodaje novih automobila Dacia iznosio je skromnih 2,7 posto, ali u prvih osam mjeseci ove godine on je dostigao 30 posto na 247.942 jedinica, što je uvjerljivo najveći zabilježeni rast među najprodavanijim markama automobila na evropskom kontinentu.

Udio u prodaji rumunskih vozila na tržištu EU u avgustu mjesecu iznosio je 3,2 procenata. U ukupnoj avgustovskoj prodaji automobila koncerna Renault-Nissan, vozila Dacia imaju 35% udjela.

Bum na tržištu EU

Rumunska marka, kreirana u periodu komunističke vladavine Nikolaja Čaušeskua uz pomoć inženjera kompanije Renault tokom 60-tih godina prošlog stoljeća ponovo je doživjela uspjeh na tržištu 2004. godine sa modelom Logan.

Današnji modeli Logan II i Sandero II, koji koštaju manje od 8.000 eura kao redizajnirani Duster doživljavaju pravi bum na tržištu Evropske unije.

Niska cijena, jednostavna upotreba, ekonomičnost kao i korektna mehanička svojstva automobila sa oznakom Dacia su ono što privlači evropske kupce.

Prodaja automobila kompanije Renault, uključujući i filijalu Dacia, u avgustu je pala za 3,1 posto zbog pada od 5,9 procenata u prodaji Renaultovih vozila.

U prvih šest mjeseci, prodaja kompanije Renault je porasla 16,6 posto prije svega zahvaljujući velikoj tražnji vozila Dacia.

Izvor: Agencije