Dacia obara prodajne rekorde u 2014.

Dacia zabilježila uvjerljivo najveći zabilježeni rast među najprodavanijim markama automobila na evropskom kontinentu (AP)
Dacia zabilježila uvjerljivo najveći zabilježeni rast među najprodavanijim markama automobila na evropskom kontinentu (AP)

Prodaja automobila marke Dacia, rumunske filijale Renaulta specijalizirana za proizvodnju jeftinih vozil,a oborila je rekorde u pogledu rasta prodaje u Evropskoj uniji u prvih osam mjeseci ove godine, prenosi agencija Tanjug.

Prodaja vozila ovog proizvođača predstavlja 35 procenata ukupne prodaje vozila kompanije Renault, navodi list Tribin.

U avgustu ove godine rast prodaje novih automobila Dacia iznosio je skromnih 2,7 posto, ali u prvih osam mjeseci ove godine on je dostigao 30 posto na 247.942 jedinica, što je uvjerljivo najveći zabilježeni rast među najprodavanijim markama automobila na evropskom kontinentu.

Udio u prodaji rumunskih vozila na tržištu EU u avgustu mjesecu iznosio je 3,2 procenata. U ukupnoj avgustovskoj prodaji automobila koncerna Renault-Nissan, vozila Dacia imaju 35% udjela.

Bum na tržištu EU

Rumunska marka, kreirana u periodu komunističke vladavine Nikolaja Čaušeskua uz pomoć inženjera kompanije Renault tokom 60-tih godina prošlog stoljeća ponovo je doživjela uspjeh na tržištu 2004. godine sa modelom Logan.

Današnji modeli Logan II i Sandero II, koji koštaju manje od 8.000 eura kao redizajnirani Duster doživljavaju pravi bum na tržištu Evropske unije.

Niska cijena, jednostavna upotreba, ekonomičnost kao i korektna mehanička svojstva automobila sa oznakom Dacia su ono što privlači evropske kupce.

Prodaja automobila kompanije Renault, uključujući i filijalu Dacia, u avgustu je pala za 3,1 posto zbog pada od 5,9 procenata u prodaji Renaultovih vozila.

U prvih šest mjeseci, prodaja kompanije Renault je porasla 16,6 posto prije svega zahvaljujući velikoj tražnji vozila Dacia.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO