Srbija prodaje stotine državnih firmi

Javni poziv za prodaju preostala 502 preduzeća u većinskom vlasništvu Srbije završen je sinoć.

U Ministarstvu finansija očekuju da će pronaći strateškog partnera za većinu tih kompanija, koje poreske obveznike koštaju 750 miliona eura godišnje. 

Duže od 100 godina u Nišu su se proizvodile lokomotive i šinska vozila. Kompanija MIN Vagonka je nekada proizvodila za Jugoslavensku željeznicu, sad je u procesu restrukturiranja i čeka strateškog partnera.

“Teško je naći neku veliku firmu koja bi investirala, jer to se obično dešava u boljem periodu”, ističe Ivica Radosavljević, direktor MIN Vagonka.

Završen konkurs

Ovo preduzeće je među preostale 502 državne kompanije kojima Agencija za privatizaciju traži kupca. Na javni poziv, kako kaže direktor Min Vagonke, javio se jedan domaći konzorcij.

“Očekujem puno bolje dane za ovaj prostor i dogovor je i sa ministarstvom da nikako ne damo da ovde bude neki tržni centar nego da bude proizvodnja gde će ljudi raditi i imati svoju egzistenciju”, dodaje Radosavljević.

Konkurs za prodaju državnih preduzeća završen je 15. septembra. Agencija za privatizaciju će do kraja sedmice saopćiti kolika je bila zainteresiranost dok ne stignu i ponude poslate poštom.

Ministar finansija zadovoljan je preliminarnim podacima.

“Očekujem da će neformalno biti još interesovanja i da ćemo dobiti dovoljno interesenata da preduzeća koja su dobra prežive i nastave da proizvode a oni koji ne da njima tražimo rešenje na onoj drugoj strani, a to je stečajni postupak”, ističe ministar Dušan Vujović.

Restrukturiranje ili stečaj

Preduzeća koja su i dalje u državnom vlasništvu i nalaze se u procesu restrukturiranja ili su u stečaju, godišnje koštaju poreske obveznike Srbije gotovo 750 miliona eura.

U sklopu fiskalne konsolidacije Vlada je naložila prodaju svojih preduzeća uz nadu da će to smanjiti opterećenje budžeta.

“Očekujem značajno olakšanje za budžet u prvom periodu će nam biti trošak preuzimanja  nekih dugova i najveći trošak će biti socijalni program, prema tome ti socijalni programi treba da omoguće svima koji ostanu bez posla u postojećim preduzećima da dobiju sredstva”, dodaje ministar Vujović.

Među kompanijama koje se prodaju su i Galenika, rudnici Resavica, Petrohemija, Jumko i Trajal, preduzeća čije su privatizacije bile neuspješne. Država se nada da će sada uspeti da pronađe strateškog partnera koji će obnovi proizvodnju.

Ukoliko strateški partner bude zainteresiran za preuzimanje preduzeća, Vlada Srbije se konkursom obavezuje da će preuzeti dugove koji do sada iznose blizu 3 milijarde eura.

Ove 502 kompanije zapošljavaju gotovo 100.000 radnika.

Izvor: Al Jazeera