Alibaba na tragu povijesnog rezultata

Bude li oko 320 miliona dionica Alibabe upisano po maksimalnoj cijeni od 68 dolara, kompanija bi prikupila 22 milijarde dolara (Reuters)

Zahvaljujući velikoj potražnji, raspon cijene dionice Alibabe u inicijalnoj javnoj ponudi povećan je u ponedjeljak na 66 do 68 dolara, pa bi to mogla biti dosad rekordna javna ponuda ne samo u tehnološkom sektoru, nego uopće u povijesti.

Dionice te kineske kompanije za e-trgovinu, koja bilježi više transakcija nego Amazon.com i eBay zajedno, privukle su masu investitora, pa je potražnja za njima znatno veća od ponude.

Zbog toga je u ponedjeljak raspon cijene dionice Alibabe u IPO-u povećan na 66 do 68 dolara, s prethodnih 60 do 66 dolara, prenosi Hina.

Zahvaljujući tome, javna ponuda dionica Alibabe bit će dosad najveća u tehnološkom sektoru, a možda i najveća u povijesti.

Potražnja pokrila ponudu za dva dana

Bude li oko 320 milijuna dionica Alibabe u IPO-u upisano po maksimalnoj cijeni od 68 dolara, kompanija bi prikupila oko 22 milijarde dolara, najviše u povijesti u tehnološkom sektoru, jer je Facebook u javnoj ponudi 2012. godine prikupio 16 milijardi dolara.

No, kako postoji i opcija za prodaju dodatnih dionica, javna ponuda Alibabe mogla bi postati i najveća u povijesti.

Na taj bi način kompanija mogla prikupiti 24,3 milijarde dolara, čime bi nadmašila dosadašnji rekord Agricultural Bank of China, koja je 2010. godine u IPO-u prikupila 22,1 milijardu dolara.

Javna ponuda dionica Alibabe započela je prošloga tjedna u New Yorku, a potražnja je pokrila ponudu nakon samo dva dana predstavljanja poslovnih rezultata i strategije rasta kompanije.

Očekuje se da će konačna cijena dionice Alibabe u javnoj ponudi biti određena ovih dana, a trgovanje njima na Wall Streetu moglo bi započeti vrlo skoro.

Najveća kineska kompanija za e-trgovinu Alibaba ostvaruje oko 80 posto cjelokupne online prodaje u Kini.

Od igle do namještaja

Premda se tvrtka bavi i drugim internetskim uslugama, kao i “cloud computingom”, Alibaba više od 80 posto svojih prihoda ostvaruje na tri trgovačke platforme, na kojima prodaje sve – od šivače igle do namještaja i dječjih proizvoda.

Lani je time ostvarila promet od oko 248 milijardi dolara, dok je broj njezinih aktivnih korisnika porastao za 14 posto, na 230 milijuna, više nego što imaju Amazon.com i eBay zajedno.

Nakon javne ponude dionica, Alibaba planira proširiti poslovanje u SAD-u i Europi.

“Nakon uvrštenja dionica na američko tržište, razvit ćemo naše poslovanje u Europi i SAD-u. To ne znači da odustajemo od azijskog tržišta, jer Alibaba jest iz Kine, no to je internetska kompanija koja je samo nastala u Kini”, kazao je Jack Ma, osnivač kompanije na predstavljanju Alibabe investitorima.

Izvor: Agencije