Međugorje: Milioni turista bez koristi za državu

Turizam u Bosni i Hercegovini  je sektor kojem se posvećuje veoma malo pažnje. No, u toj državi postoji odredište koje godišnje posjećuju milijuni ljudi.

Riječ je o Međugorju, a reporter Al Jazeere Vladimir Bobetić istražio je zbog čega od tog organiziranog hodočašća državni proračun gotovo nema koristi.

Stotine stranih turista tiskaju se na Starom mostu u Mostaru. Naslonjen na Dalmaciju, s mediteranskom klimom, bogatog kulutrno-povijesnog naslijeđa i prirodnih ljepota, Hercegovačko-neretvanski kanton (HNK) idealan je za razvoj turizma.

Mostar je samo jedan od bisera tog kanotna. Navike suvremenih turista odavno su se promijenile.

Značaj aktivnog odmora

Aktivni odmor imprativ je u turističkoj ponudi, svake regije i zemlje koja želi razvijati svoje turističke potencijale.

To su shvatili i u turističkoj organizaciji HNK-a pa već godinama rade na obogaćivanju svoje turističke ponude. Cilj je da gost ostane što duže.

“U posljednje vrijeme smo završili izuzetno lijepu brdsku bicikilističku stazu koja ide od Blagaja preko Nevesinja, planinama Velež, Prenj i spojit će se sve do Sarajeva. Prolazi kroz prelijepe predjele Hercegovine, Boračkog jezera i dalje. Mi smo uradili i projekat vinske ceste, projekat koji je od izuzetne važnosti koji je kompletnu Hercegovinu predstavio kao jednu vinsku regiju”, kaže Semir Temin iz Turističke zajednika HNK-a.

Davne 1981. godine u Međugorju se navodno ukazala Djevica Marija. Od tada do danas milijuni turista i vjernika posjetili su ovo, za rimokatolike, jedno od najpoznatijih svetišta.

Procjenjuje se da svake godine u Međugorju turisti i hodočasnici ostvare milijun noćenja.

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Samo aerodrom u Mostaru bi mogao imati veći saobraćaj od onog kakav trenutno ostvaruju sva četiri aerodroma u zemlji zajedno, navodi se u studiji.

02 May 2014

U mjestu gdje vidioci tvrde da im se ukazuje Gospa, mještani su odlučili vrata objekata i domova otvoriti onima koji žele na hodočašće, ali za to nemaju novca.

25 Feb 2013
Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO