MasterCard izgubio spor u EU oko naknada

Iz MasterCarda su izrazili razočaranje odlukom ECJ-a, no napominju da ona neće utjecati na njihovo poslovanje (AP)

Kartičarski div MasterCard izgubio je desetogodišnju bitku protiv zabrane Europske unije vezano uz naknade u prekograničnom kartičnom plaćanju, nakon što je najviši europski sud u četvrtak podržao nastojanja regulatora da se smanje troškovi korištenja kartica.

Europski sud pravde je potvrdio presudu nižeg suda iz 2012. godine prema kojoj su prvotni nalazi Europske komisije protiv MasterCarda iz 2007. godine bili utemeljeni.

“Sud pravde potvrđuje presudu Općeg suda i time priznaje valjanost odluke EK-a o zabrani multilateralnih pristojbi koje primjenjuje MasterCard”, navodi se u sudskoj odluci, kako prenosi Hina.

Ta druga po veličini kartičarska kompanija, poslije Vise, našla se prije više od deset godina na udaru regulatora zbog naknada koje su unosan izvor prihoda.

Presuda ohrabrenje za regulatore

Nakon zabrane EK-a iz 2007. godine, MasterCard je postigao dogovor s regulatorima o ograničavanju naknada za prekogranične transakcije unutar Europe na 0,2 posto kod plaćanja debitnim karticima i na 0,3 posto kod kreditnih kartica.

Iz MasterCarda su u četvrtak izrazili razočaranje odlukom ECJ-a, no napominju da ona neće utjecati na njihovo poslovanje.

“Nastavit ćemo poštivati takvu odluku, kao što i činimo dugi niz godina. To znači da ćemo zadržati naše naknade u prekograničnim transakcijama u Europi u visini ponderiranog prosjeka od 0,2 posto za transakcije po debitnim karticama, a 0,3 posto po kreditnim karticama”, kazao je predsjednik kompanije Javier Perez.

Premda se odnosi isključivo na MasterCard i prekogranične naknade koje su malotrgovci dužni plaćati ako prihvaćaju kreditne i debitne kartice za plaćanja u Europi, navedena bi sudska odluka mogla ohrabriti i ostale regulatore da poduzmu slične korake i općenito ograniče visinu naknada.

Izvor: Agencije