Njemačka ekonomija trpi zbog sankcija Rusiji

Gospodarska komora Njemačke provela je istraživanje među poduzećima koja surađuju s Rusijom. Njihovi financijski rezultati zasad su dobri, ali usporavanje i pad prihoda očekuju se u drugoj polovini godine.

Čak 58 posto ispitanih kompanija smatra da ukrajinska kriza utječe na njihovo poslovanje, a 38 posto da su izravno pogođeni sankcijama Rusiji, koje su uvedene u kolovozu. Najviše su pogođene industrija strojeva i alata.

Iako je još rano procjenjivati pravi utjecaj sankcija, 73 posto njemačkih tvrtki smatra kako na ruskog predsjednika Vladimira Putina one nemaju nikakvih političkih posljedica.

Za tvrtku koja proizvodi i prodaje građevinska vozila i kranove Rusiji i drugim bivšim sovjetskim državama, nakon prve runde sankcija u ožujku, strahovi da bi posao mogao pretrpjeti štetu postali su realnost, javlja reporter Al Jazeere Nick Spicer.

Izvoz u Rusiju pao je za više od 15 posto od siječnja, a nove sankcije mogle bi dodatno pogoršati rezultate.

Specijal: Kriza u Ukrajini

“Mislim da su sankcije već naštetile njemačkom gospodarstvu. Mnogo je tvrtki kojima je u potpunosti propao posao. Obično bismo imali pet do 10 narudžbi iz Rusije svakog tjedna. Sada stigne jedna svaka dva tjedna”, kaže Georg Willing iz tvrtke Willing Company.

Nesigurnost na tržištu

Njemačka kancelarka Angela Merkel prošlog je tjedna kazala parlamentarcima da nove sankcije protiv Rusije moraju biti spremne ukoliko ne bude mirnog rješenja sukoba.

“Njemački izvoz u Rusiju čini samo četiri posto državnog bruto društvenog proizvoda. Međutim, tu je i domino-efekt u regiji. Zemlje poput Mađarske i Poljske, također, trguju s Rusijom, a ta trgovina je pretrpjela posljedice sankcija i sada Njemačka otežano izvozi u te države. Osim toga, postoji cijena opće neizvjesnosti. Investitori i kompanije ne znaju kako bi budućnost mogla izgledati i zbog toga nerado donose odluke”, izvještava Spicer.

“Sankcije i kriza vodile su do izvjesne nesigurnosti na tržištu, a to je dovelo do odgađanja investicija, pa ljudi ne znaju šta će se dogoditi sa svjetskom ekonomijom. Zbog toga u Njemačku ne stižu investicije koje su joj potrebne za nastavak ekonomskog rasta”, objašnjava Dirk Ulbricht s Njemačkog instituta za ekonomska istraživanja.

Njemačka postaje problem za disperzivnu europsku ekonomiju, jer je ona bila lokomotiva koja je ostale pojedinačne privrede vukla za sobom. Zbog ove situacije težak posao tek dolazi, ne samo za njemačke izvoznike i druge partnere Rusije u Europi, već do izvjesne mjere i za ekonomiju Starog kontinenta u cjelini.

Izvor: Al Jazeera