Škotski referendum brine destilerije

Do škotskog referenduma ostalo je još dvadesetak dana. Kampanja se sve više zahuktava, kao i neizvjesnost.

Kompanije koje rade u Škotskoj ili s njom ne znaju što ih očekuje u slučaju proglašenja neovisnosti – koja će se valuta koristiti, kako će poslovati, hoće li ta zemlja ostati u Europskoj uniji…

Pitanja su o kojima ovisi i budućnost najpoznatijeg škotskog brenda – viskija. Neizvjesnost i nesigurnost koju nose referendum i moguća nezavisnost zemlje unose strah u kosti proizvođačima najpoznatijeg pića sa škotskih obala. 

Okosnica ekonomije

To je industrija vrijedna gotovo sedam milijardi dolara i glavna je okosnica škotske ekonomije. Najveća zabrinutost vlada na malom otoku Islay, na kojem živi samo 3.000 stanovnika. Ali, na njemu se nalazi i najveći broj destilerija na svijetu, čak njih osam.

Jedna od njih je i Bruichladdich, u kojoj vrijeme kao da je stalo 1881. godine, kada je i osnovana.

Njenim prostorijama prolama se zvuk starih mašina koje miješaju ječmena zrnca s toplom vodom. Alkohol, koji je rezultat tog procesa, destilira se u tradicionalnim bakrenim kotlovima. Potom se stavlja u bačve na sazrijevanje. No, da biste degustirali čašu tog viskija, dragocjene žućkaste tekućine, potrebne su godine.

“Viski je industrija koja ovisi o dugoročnom planiranju. Investicijama trebaju desetljeća da urode plodom, a s obzirom na takve vremenske okvire, kompanije trebaju sigurnost, moraju biti u mogućnosti planirati na duge staze. Zato postoji zabrinutost vezana uz referendum i nesigurnost koju nosi ta ideja, kao što su, primjerice, pitanje valute i članstva u Europskoj uniji”, objašnjava Carl Reavey iz destilerije.

Promocija kroz diplomatiju

Ulozi su visoki, i to ne samo za stanovnike tog otoka. Izvoz viskija čini četvrtinu ukupnog britanskog izvoza hrane i pića, jer devet od 10 boca prodaje se izvan granica. Britanska vlada mnogo truda ulaže u promociju viskija putem svojih veleposlanstava diljem svijeta.

“Kakvu će potporu škotski viski imati izvan granica u slučaju neovisnosti? Škotska vlada kaže da će imati 90 veleposlanstava u svijetu. Trenutačno Velika Britanija ima veleposlanstva na 150 naših tržišta i ona nam pružaju odličnu potporu. Zato je vrlo bitno, ako dođe do proglašenja neovisnosti, da pitanja poput međunarodnog utjecaja i lokalnog trgovačkog lobiranja imaju visok prioritet”, kaže David Williams iz Škotske udruge proizvođača viskija.

Udruga je neutralna kada je riječ o referendumu. Radit će s bilo kim tko dođe na vlast. No, bez obzira na sve nepoznanice, kako kažu proizvođači, jedno je sigurno – škotski viski i dalje će se proizvoditi u Škotskoj.

Izvor: Al Jazeera i agencije