Amazon kupio Twitch za milijardu dolara

Twitch nudi videoprenos i direktnu komunikaciju između igrača tokom igranja uživo (AP)

Internetska kompanija Amazon.com kupila je kompaniju za igre Twitch Interactive za otprilike 970 miliona dolara u gotovini, a taj potez pokazuje odlučnost izvršnog direktora Jeffa Bezosa da Amazon transformira u internetsko odredište koje će nuditi i druge usluge osim trgovine.

Taj potez najveći je posao Amazon.coma u 20-godišnjoj historiji, a trebao bi toj američkoj internetskoj kompaniji pomoći da može konkurirati Appleu i Googleu u svijetu internetskih igara koje čine više od 75 posto prodaje svih mobilnih aplikacija, prenosi Hina.

Ta akvizicija uključuje neke sporazume koji povećavaju vrijednost ugovora na više od milijardu dolara, kazao je za Reuters izvor blizak poslu.

‘Gaming’ zajednica

“Twitch će dodatno pogurati Amazon u ‘gaming’ zajednicu te mu, također, pomoći s videom i oglašavanjem”, ocjenjuje analitičar Ben Schachter iz kompanije Macquarie Research.

Format Twitcha, koji omogućuje gledateljima da šalju poruke igračima i jedni drugima tokom igranja uživo, privukao je interes kao jedan od najbrže rastućih segmenata digitalnog videoprenosa, što onda privlači sve više i više oglašivača.

Sporazum, čija se realizacija očekuje u drugoj polovini godine, neobičan je korak za Amazon.com koji obično teži malim akvizicijama.

Njegov konkurent Google je, također, bio u pregovorima za kupovinu Twitcha, koji su bili pokrenuti prije nešto više od tri godine, tvrdi osoba upoznata sa sporazumom.

Izvor: Agencije