Sve više kineskih investicija i u Grčkoj

Grčka je za mnoge Kineze postala destinacija iz snova, no, uprkos tome, samo ih je 30.000 posjetilo tu zemlju prošle godine, za razliku od Francuske, koja je mogla da se pohvali sa više od milion kineskih turista.

Šest godina recesije probudilo je grčke biznismene, pa su poslovne šanse počeli da traže i u Kini, zbog čega njihove delegacije često lete za Peking, a grčki premijer s najvećim počastima dočekuje kineske investitore.

Semiramis Paliou je prošle godine pokrenula agenciju za luksuzni turizam s namjerom da namami bogate Kineze.

„Mislim kako bismo, da nije bilo krize, danas bili gdje smo bili i ranije – oslanjali se na masovni turizam i bili sretni s onim što imamo, bez potrebe da išta mijenjamo i idemo naprijed. Samo bismo stagnirali“, kaže Paliou.

Pavlos Kontomichalos već dvije decenije živi i radi u Kini, ali su mu se, izbijanjem krize, grčke kompanije prvi put obratile sa molbom za pomoć i saradnju.

Poziv je stigao i od proizvođača maslina, jer Grčka proizvodi jedno od najkvalitetnijih maslinovih ulja na svijetu, ali umjesto da ga sama prodaje, gradi ime i brend – prodaje ga proizvođačima u Italiji i Španiji.

„Ljudi su počeli razmišljati – moramo proizvoditi vlastite proizvode pod našim imenom. Dobro je, ako ne i bolje od ostalih proizvođača. Zašto ga ne bi prodavale grčke kompanije kao grčki proizvod“, pita.

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera