Bank of America plaća 16,7 milijardi dolara

Banka je saopćila u da će 9,65 milijardi dolara platiti u gotovini (EPA)

Bank of America pristala je platiti rekordnih 16,7 milijardi dolara u sklopu nagodbe s američkim vlastima, čime je stavljena tačka na optužbe o obmanjivanju ulagača o kvaliteti vrijednosnih papira povezanih s finansijskom krizom.

Banka je saopćila u četvrtak da će 9,65 milijardi dolara platiti u gotovini, dok će u visini sedam milijardi dolara omogućiti pomoć klijentima pogođenim gubicima povezanim s tim vrijednosnim papirima.

“Sa prethodnim globama, kaznama i sudskim troškovima, [američke banke] platile su gotovo 80 milijardi dolara zbog malverzacija tokom hipotekarne krize 2008. i 2009. godine”, javio je iz Washingtona reporter Al Jazeere Tom Ackerman.

BoA je postigla nagodbu s američkim Ministarstvom pravde, Komisijom za vrijednosne papire i tržišta (SEC) i drugim državnim tijelima, uključujući pojedine savezne američke države.

Okončana istraga

Njom je stavljena tačka na istrage u prekršajnim postupcima koje su vlasti pokrenule protiv banke i njenih podružnica Countrywide i Merrill Lynch, preuzetih u vrijeme krize.

Ostaje pitanje mogućih krivičnih prijava, posebno onih podignutih protiv Countrywidea, svojevremeno najveće američke banke za stambene kredite, te protiv njenih čelnika.

“Vjerujemo da je nagodba, koja rješava problem značajne preostale izloženosti povezane s hipotekama, u najboljem interesu naših dioničara, i da nam omogućuje da se fokusiramo na budućnost”, ističe izvršni direktor BoA Brian Moynihan u saopćenju.

To je ujedno najveći iznos koji je neka banka bila prisiljena platiti vezano za kredite koji su potakli međunarodnu finansijsku krizu, saopćilo je Ministarstvo pravde.

Iznos određen BoA čini 9,65 milijardi dolara gotovine, od čega će pet milijardi dolara biti rezervirano za prekršajne kazne a 4,63 milijarde dolara za obeštećenja. Preostalih gotovo sedam milijardi namijenjeno je za pomoć potrošačima.

Izvor: Al Jazeera i agencije