Microsoft tuži Samsung zbog kršenja patenata

Microsoft pokušava konkurirati na tržištu mobilnih telefona s proizvodima koji rade na Googleovom i Android operativnom sistemu (EPA)

Microsoft je podigao tužbu protiv Samsunga zbog toga što je taj južnokorejski elektronički div navodno prekršio patentni sporazum koji su dvije kompanije potpisale 2011. godine.

Taj sporazum pokriva tehnologiju koja se koristi u Android pametnim telefonima Samsunga, a prema njemu, južnokorejska kompanija za svaki prodani telefon mora uplatiti Microsoftu određeni iznos, koji nije naveden.

U tužbi, podnesenoj sudu u New Yorku, Microsoft optužuje Samsung da je prestao poštivati patentni sporazum nakon što je Microsoft kupio finsku Nokiju, prenosi Hina.

Izgovor za kršenje ugovora

“Nakon što je postao vodeći svjetski igrač na tržištu pametnih telefona, Samsung je odlučio krajem prošle godine prestati udovoljavati sporazumu koji ima s Microsoftom. U septembru 2013. godine, nakon što je Microsoft najavio da je stekao vlasništvo nad Nokijom, Samsung je tu akviziciju počeo koristiti kao izgovor za kršenje ugovora”, napisao je na svom blogu zamjenik glavnog savjetnika Microsofta David Howard.

Kako je dodao, obje kompanije imaju dugu povijest saradnje.

“Jednostavno tražimo od suda da riješi naše neslaganje. Uvjereni smo da će ugovor biti primijenjen”, poručio je Howard.

Microsoft pokušava konkurirati na tržištu mobilnih telefona s proizvodima koji rade na Googleovom i Android operativnom sistemu.

U sklopu toga, od proizvođača Android uređaja traži da mu plaćaju rojalitete (isplate na osnovu autorskih prava ili patenata).

Većina velikih proizvođača, poput Samsunga, LG-a i HTC-a, pristala je plaćati rojalitete.

Motorola vodi pravni postupak

Od velikih igrača jedina se tome opire Motorola, koja zbog toga vodi pravni postupak protiv Microsofta još od 2010. godine.

Samsung je tokom prve godine od potpisivanja sporazuma plaćao rojalitete, no nakon što je Microsoft objavio kupovinu Nokije, odbio je to dalje činiti, ustvrdivši da je kupovinom finske kompanije Microsoft prekršio sporazum.

Kasnije je Samsung platio rojalitete, ali je odbio podmiriti kamatu.

Samsung, također, tvrdi da pametni telefoni koje Microsoft prodaje nakon kupovine Nokije nisu pokriveni patentnim sporazumom.

Microsoft od suda traži da utvrdi kako to nije tačno.

Izvor: Agencije