Panamski kanal slavi stogodišnjicu

Iako Panamski kanal i njegovo osoblje slave stotu godišnjicu od prve plovidbe, njihova svakodnevnica je uglavnom ispunjena stresom. 

Ukrcavanje na brod je najmanji izazov tokom radnog dana Vilme Romero. Nakon prijave, preuzima kontrolu i počinje upravljati 10.000 tona teškim brodom.

Panamski kanal je jedino mjesto na svijetu gdje kormilo jednom mora predati drugi kapetan broda.

Žena na ‘muškom poslu’

Prije 16 godina, Vilma je ušla u historiju kao prva žena koja je zaplovila ovim vodama, budući da je upravljanje brodovima kroz kanal uglavnom “muški” posao.

“Često mi kapetani kažu da im je to prvi put da rade sa ženom – kapetanom. Nema nas puno u svijetu. Ali kad prođemo kroz prvu komoru, svi se opuste”, kaže Vilma Romeo.

Posao je vrlo stresan i Vilma mora biti dostupna u bilo koje doba dana i noći, i tokom nevremena.

“Kada pada kiša, vidljivost je smanjena, a tokom oluja morate se boriti s vjetrovima ili ih iskoristiti u svoju korist. Morate u svakom trenutku gledati sa strane i paziti na ivice”, kaže kapetanica Panamskog kanala.

Nakon što se konopci bace i motori pokrenu, Vilma preuzima kontrolu i nad posadom. Postoje tri uska predjela kroz kanal koja zahtijevaju mnogo strpljenja i vještine.

Taj delikatan posao obavljaju tegljači i lokomotive koji usmjeravaju brod. Mjesta za grešku nema.

Održavanje kanala i usmjeravanje brodova između dva okeana je posao za koji je zaduženo blizu 10.000 ljudi.

Strah od konkurencije

Za gradnju ovog ambicioznog projekta bilo je potrebno skoro 40 godina. Gotovo 26.000 radnika umrlo je tokom izgradnje. Najveći broj njih podlegao je od bolesti poput malarije.

Kanal sada ulazi u novu eru. Vlada Paname izdvojila je šest i pol milijardi dolara da ga proširi, kako bi udvostručila njegov kapacitet.

Međutim, taj projekat ugrožava pad ekonomije te potencijalno nova konkurencija – ukoliko južni susjed Nikaragva izgradi svoj kanal.

“Nastavljamo s projektom. Nastavit ćemo davati sve od sebe da se on završi. Ali ne možemo ignorirati razvoj događaja u Nikaragvi. Ukoliko i ta zemlja napravi kanal koji povezuje dva okeana, onda će to biti ozbiljna konkurencija Panamskom kanalu”, kaže Jorge Quijano, direktor Panamskog kanala.

Za Vilmu i hiljade njenih kolega Panamski kanal je nacionalni simbol, koji ne predstavlja samo dobar građevinski projekat nego i služi na čast hiljadama onih koji su žrtvovali živote kako bi ispisali nove stranice historije.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Širenje Panamskog kanala trebalo bi udvostručiti obim trgovine, a samim tim i prihode koji se mjere stotinama miliona dolara. Panama se ubraja u najbrže rastuće ekonomije svijeta, ali mnogi njeni stanovnici taj prosperitet i bogatstvo još nisu osjetili.

Published On 04 May 2014

Proširenje Panamskog kanala koji spaja Atlanski okean sa Tihim, vruća je tema ovih dana u Latinskoj Americi, ali i Španiji. Naime, radovi na proširenju odavno su probili budžet projekta, što je stvorilo raskol između investitora i izvođača radova, koji prijeti obustavljanjem radova.

Published On 05 Jan 2014
Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO