Hypo Alpe Adria International gasi žiroračune

Računi će biti ugašeni zaključno sa 25. augustom (Reuters)
Računi će biti ugašeni zaključno sa 25. augustom (Reuters)

Austrijska banka Hypo Alpe Adria International otkazala je sve preostale žiroračune svojih klijenata, koje je o tome obavijestila pisanim putem.

Klijenti su dobili dopis da će njihovi žiroračuni biti ukinuti, a ako ne podignu novac morat će ga preuzeti na sudu, prenosi Tanjug.

U objavi je navedeno osam žiroračuna.

Odluka se ne odnosi na račune klijenata na Balkanu.

Krajem jula Austrijski parlament usvojio je specijalni zakon u vezi sa rješavanjem sudbine Hypo Alpe Adria Banke, koji predviđa razgrađivanje banke radi gašenja, prodaje mreže na Balkanu, kao i ukidanje poslova štednje i držanja novca u Hypo Alpe Adria International.

Gašenje računa

“U skladu sa mjerama restruktuiranja žiroračuni će biti ugašeni zaključno sa 20, odnosno 25. augustom”, najavljeno je na internetskoj stranici banke.

U dopisu klijenti se pozivaju da najkasnije do 15, odnosno 20. augusta saopće alternativni račun, jer u suprotnom novac koji ne bude bio podignut bit će “deponiran o trošku vlasnika računa u sudu u Klagenfurtu”.

Austrijska vlada odlučila je osnovati preduzeće koje će preuzeti sve “loše” strane banke kako bi rasteretila mrežu na Balkanu za prodaju i potom ugasila Hypo banku koju je država bila prinuđena preuzeti prije više godina kako bi spriječila krah bankarskog sektora.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO