MUP Srbije istražuje privatizaciju NIS-a

Većinski paket NIS-a prodat za 400 miliona eura sa obavezom ruskog partnera da modernizuje Rafineriju Pančevo (AFP)

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović formirao je specijalni istražni tim, koji će ispitati sve činjenice i okolnosti vezane za privatizaciju Naftne industrije Srbije, saopćio je Biro MUP-a za saradnju s medijima.

Krajem 2008. godine NIS je privatiziran tako što je vlasnik 51 posto akcija kompanije postao ruski Gazprom Njeft, podsjeća agencija Tanjug.

Taj većinski paket je prodat za 400 miliona eura sa obavezom ruskog partnera da uloži 500 miliona eura u modernizaciju Rafinerije Pančevo, što je učinjeno u predviđenom roku.

Reakcija NIS-a

Privatizacija NIS-a dio je međuvladinog sporazuma Srbije i Rusije i to je pitanje za predstavnike državnih organa ove dvije zemlje, rečeno je Tanjugu u NIS-u, te precizirano da menadžment NIS-a odgovara isključivo za operativno upravljanje kompanijom.

Inače, u nizu saopćenja koja su ovih dana razmijenile Srpska napredna stranka (SNS) i Demokratska stranka (DS) o temi ugovora o privatizaciji pojedinih kompanija, naprednjaci su naveli da više nemaju pitanje za ugovor koji su Borko Stefanović i Bojan Pajtić pravili sa NIS-om, jer će im na to, kako kažu, odgovor dati državni organi.

Izvor: Agencije