Niški aerodrom devet mjeseci bez aviona

Drugi po veličini civilni aerodrom u Srbiji, “Konstantin Veliki” u Nišu, već devet mjeseci nema nijedan komercijalni let. Država najavljuje pomoć od pet miliona eura, a prvi konkretni rezultati se očekuju na proljeće iduće godine, do kada bi se trebala završiti modernizacija aerodroma, a potom i prvi ugovori s aviokompanijama.

U Ministarstvu saobraćaja Srbije najavljuju da će od niškog aerodroma stvoriti stjecište niskotarifnih (low cost) kompanija.

“Niš može da očekuje ne samo podršku Ministarstva da razvijemo ovaj aerodrom, nego jednostavno konkretnu podršku da bude opremljen da i u lošim vremenskim uslovima ovde mogu letovi da se obavljaju. Moj sledeći dolazak ovde će biti najesen, zajedno sa ljudima iz Ministarstva, kada jedan deo opreme bude već ovde i kada ćemo moći da kažemo – evo, to smo uradili. Ovo je sledeći korak, koji nam omogućava da ovaj aerodrom zaista funkcioniše, a ne samo da bude ovakva jedna zgrada”, izjavila je Zorana Mihajlović, ministrica saobraćaja.

Prednost niska cijena

U upravi niškog aerodroma nadaju se povoljnim vijestima iz Beograda i prvim konkretnim rezultatima, izvještava iz Niša reporter Al Jazeere Zoran Kosanović.

“Mislim da je ključno to što se na aerodromu u Beogradu sada dešavaju neke drugačije stvari u odnosu na raniji period, a to je da Air Serbia preuzima sve veći primat, da je politička cena drugačija. Mi i kroz to vidimo svoju šansu. Dakle, aerodrom u Nišu može da pruži ono što je niskotarifnim kompanijama potrebno, a to je niska cena. Može da pruži dobru poziciju u odnosu na saobraćajne koridore, a ono što nam je neophodno jeste tehničko osavremenjivanje”, kazao je direktor niškog aerodroma Dragan Bugarinović.

I Nišlije, koje su nekada sa niškog aerodroma mogle da lete do Zagreba, Ljubljane, Pariza ili Ciriha, pozdravljaju najavu oživljavanja aerodroma.

“Valjda će biti bolje, pa da imamo neki svetski prevoz”, kaže jedan Nišlija.

“Mislim da bi ljudi putovali više odavde. Zašto da idu do Beograda, naprimer, Švajcarska – Beograd, pa autobusom do Niša, kad može direktnim letom”, dodaje njegov sugrađanin.

Grad nema para

“To je nešto perspektivno za naš grad, nešto što bi svi koristili i bilo bi mnogo letova”, kaže treći.

Urednik portala Tango six, vazduhoplovni novinar Petar Vojinović, skeptičan je da bi Niš mogao postati centar za niskotarifne kompanije.

“Poslednji avion sa niškog aerodroma poleteo je ka Podgorici oktobra prošle godine. Do tada je Grad Niš finansijski pomagao funkcionisanje aerodroma. Sada u budžetu Grada za to nema novca, pa se pomoć očekuje od države”, rekao je Vojinović.

Izvor: Al jazeera