U Grčkoj turizam ugrožen zbog štrajkova

Sindikati se protive prodaji dijela dominantnog proizvođača električne energije u zemlji (EPA)
Sindikati se protive prodaji dijela dominantnog proizvođača električne energije u zemlji (EPA)

Grčke vlasti upozorile su da bi moglo doći do isključenja struje tokom ljetne turističke sezone jer su sindikati Javne korporacije za energetiku (PPC) najavili djelimične 48-satne štrajkove povodom planova Vlade da proda dio tog dominantnog proizvođača električne energije u zemlji.

Sindikalci smatraju da električna energija predstavlja vitalno dobro koje treba ostati pod kontrolom države, prenosi Tanjug agenciju AP.

Grčka vlada, predvođena konzervativcima, ne odustaje, međutim, od prodaje koju zahtijevaju međunarodni kreditori, prijeteći da će štrajkače vratiti na posao makar izdavanjem naredbe za njihovu radnu mobilizaciju.

Premijer Antonis Samaras ističe kako neće pokleknuti pred “fanatičnim populistima” koji žele zaustaviti njegov program privatizacije.

Apel Vlade

U planu je prodaja privatnim investitorima blizu 30 posto kapaciteta PPC-a, kao i prodaja 17 posto od sadašnjih 51 posto državnog udjela u ovoj korporaciji.

U Grčkoj vladi tvrde da će dodatna privatizacija energetskog sektora, za koji je potrebno odobrenje parlamenta, unaprijediti njegovu konkurentnost i imati za posljedicu niže cijene struje.

Grčki ministar za razvoj Nikos Dendijas apelirao je na sindikate PPC-a da odustanu od svojih namjera jer će to štetiti privredi, a naročito turizmu od koga se očekuje da najviše doprinese prevazilaženju drastične šestogodišnje recesije koja je dovela do rekordnog nivoa nezaposlenosti od 28 posto.

Opozicija na strani sindikata

Opozicijske stranke stale su na stranu sindikata, a radikalno lijevo usmjerena koalicija Syriza u srijedu je zatražila referendum o namjeravanoj prodaji dijela PPC-a.

Očekuje se da će grčki parlament, koji ima 300 zastupnika, o ovom pitanju glasati naredne sedmice.

Koalicija premijera Samarasa, inače, ima “mršavu” skupštinsku većinu od svega dva zastupnika.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO