Njemački plan: Bez zaduživanja u 2015.

Nakon predstavljanja njemačkog budžeta za 2015. godinu i prognoza za iduće tri godine, mnogi se pitaju kako će ograničavanje njemačke potrošnje utjecati na ostale ekonomije eurozone.

Minimalna satnica 8,50 eura

Njemački Parlament odobrio je u četvrtak uvođenje instituta minimalne plate na nivou države, koja će iznositi 8,50 eura po satu, što je više nego u SAD-u i Velikoj Britaniji, a stupa na snagu 1. januara iduće godine.
Donji dom Parlamenta, Bundestag, koji broji ukupno 631 zastupnika, usvojio je tu mjeru sa 535 od 601 zastupnika koji su glasali.
Njemačka kancelarka Angela Merkel prihvatila je ključni uvjet socijaldemokrata za formiranje velike koalicije – zahtjev za uvođenjem univerzalne minimalne plate u novembru prošle godine.

Bez zaduživanja u 2015. godini – plan koji je odobrio Ured njemačke kancelarke. Ukoliko se ostvari, to će biti prvi put od 1969. godine da je ova zemlja izbjegla nova zaduživanja.

Kreator plana je ministar finansija Wolfgang Schaeuble: “Ovaj budžet je u skladu s pristojnim ekonomskim razvojem i stavlja nas u situaciju da imamo mogućnost ispuniti naše obaveze prema biračima.”

U trogodišnjem finansijskom planu Berlin očekuje da će vanjski dug u odnosu na bruto društveni proizvod pasti sa 80 na 70 posto. Mala nezaposlenost i stabilan ekonomski rast rezultirali su rekordnim poreskim prihodima.

Visinu tih prihoda opisuje i podatak da se 300 milijardi eura, koliko je planirano za budžetske rashode naredne godine, planira pokriti bez izdavanja državnih obveznica. Istovremeno, rekordno niske kamate na zaduživanja olakšale su servisiranje postojećeg vanjskog duga od 1.300 milijardi eura.

Aktivnosti potrošača stagniraju

Međutim, tržišni podaci nisu toliko optimistični. Industrijska proizvodnja je blago smanjena u junu, dok je u istom mjesecu nezaposlenost neočekivano porasla, a aktivnosti domaćih potrošača stagniraju, zbog čega su ostale članice eurozone nezadovoljne.

Jane Foley, strategičarka iz Rabobanka, kaže: “Raste pritisak na Njemačku da uloži više napora kako bi se povećala domaća potrošnja, jer bi se to pozitivno odrazilo na ostatak monetarne unije. Izvozom u Njemačku ostale članice pokušavaju popuniti vlastite budžetske rupe. Na nju se i dalje gleda kao na zemlju štediša, ali u poređenju s ostalim članicama eurozone, ekonomske aktivnosti u Njemačkoj su vrlo dobre. Zato mislim da će se ovaj budžet ostvariti bez većih problema za Njemačku i ostatak eurozone.”

Ministar Schaeuble je na konferenciji za novinare, upitan predstavlja li Njemačka sada primjer za ostale zemlje, odgovorio da su ekonomski rast i zdrava fiskalna politika neizostavno povezani.

S obzirom na nove budžetske ciljeve, druge zemlje bi itekako mogle pratiti njihov primjer.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO