Pregovori Ine i MOL-a bez ikakvog rezultata

Ivan Vrdoljak je istakao da je potencijalna kupnja i vraćanje Ine u hrvatske ruke jedna od opcija (Al Jazeera)

Peta runda pregovora Vlade Hrvatske i MOL-a o budućnosti Ine završila je u petak bez rezultata i napretka, što se može zaključiti iz izjava koje su nakon sastanka dale obje strane.

Šef hrvatskog pregovaračkog tima, ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak, izjavio je kako se “ni ovaj put nije došlo do rješenja” za Inu, ali i dodao “dok smo skupa u Ini i svatko ima svoje vlasništvo, ne gubimo nadu da ćemo do rješenja doći”, prenosi Hina.

Kaže da MOL nije ponudio nikakav konkretan prijedlog, kako zadnjih deset mjeseci, tako i u petak.

“Čak nam je rečeno da nećemo dobiti nikakav prijedlog”, izjavio je Vrdoljak.

Podsjetio je na pravomoćnu presudu bivšem hrvatskom premijeru Ivi Sanaderu zbog korupcije u vezi s predajom upravljačkih prava MOL-u i najavio da Vlada na to neće žmiriti, nego MOL-u predložiti novi dioničarski ugovor, o čemu su predstavnici MOL-a spremni razgovarati.

Kupnja dionica jedna od opcija

Prijedlog bi trebala sastaviti hrvatska strana i vjerojatno će biti na dnevnom redu sljedeće pregovaračke sesije, kaže Vrdoljak.

Istaknuo je da je Hrvatska suverena država, “koja mora i treba štititi nacionalne interese”.

Osvrnuvši se na komentare o potencijalnoj kupnji dionica Ine od MOL-a, Vrdoljak je istaknuo da je potencijalna kupnja i vraćanje Ine u hrvatske ruke jedna od opcija.

“Da je lako kupiti dionice, vjerojatno bi to netko napravio. Puno ih je lakše bilo prodati posredstvom Cipra, Zuricha ili kako je već posredstvo išlo”, napominje Vrdoljak.

Smatra kako je Hrvatska uzela u ruke šansu da pokuša vratiti Inu u hrvatske ruke, te je najavio da će u tom smislu učiniti sve što može, a da se ne poveća javni dug.

“Vrijeme će pokazati hoćemo li uspjeti u tome”, rekao je Vrdoljak, ocijenivši kako za to ima šanse i modela, ali da nisu jednostavni.

Glasnogovornik MOL-a Dominic Kufner kratko je izjavio da nije postignuto suglasje ni o jednom otvorenom pitanju i da će se MOL o svemu oglasiti priopćenjem.

Iz MOL-a su nakon završetka pregovora priopćili da su njihovi pregovarači došli u Zagreb u dobroj vjeri, da pronađu odgovore na različita važna pitanja s pregovaračkim timom Vlade.

Nije iznesena pozicija Vlade

“Nažalost, ministar nam nije mogao prenijeti službenu poziciju Vlade vezanu uz prijedlog korporativnog upravljanja, koji je predložio Inin Nadzorni odbor, niti je mogao potvrditi je li dekonsolidacija Ine iz MOL-ovih financijskih izvješća uvjet hrvatske Vlade. Nažalost, još jednom nismo bili u mogućnosti raspraviti poslovna pitanja i, unatoč ranijim obećanjima ministra, nismo čuli nikakve prijedloge kako bi se poboljšalo regulatorno okruženje. S obzirom na to da su ta pitanja vrlo važna za Inin daljnji razvoj, duboko smo zabrinuti što danas nije postignut napredak”, piše u priopćenju iz MOL-a.

Podsjećajući na punu podršku dioničara Ine strategiji i upravljanju na prošlomjesečnoj glavnoj skupštini, iz MOL-a poručuju da će nastaviti podupirati razvoj Ine kako bi je učinili još uspješnijom kompanijom.

“MOL ostaje otvoren za nastavak pregovora s Vladom Hrvatske”, zaključuje se u priopćenju mađarske naftne kompanije.

Dosadašnji su pregovori pokazali da je za hrvatsku stranu najspornije pitanje korporativnog upravljanja, dok u MOL-u najspornijim drže pitanja plinskog biznisa, jer tvrde kako Hrvatska nije ispunila ugovore iz 2009. godine o preuzimanju plinskog biznisa, a zatim o investicijama, razvoju i maloprodaji, te povećanju efikasnosti poslovanja Ine.

Izvor: Agencije