Bankama uskoro zahtjevi za povrat novca

Ako korisnici kredita ne uspiju mirnim putem, moguć je val privatnih tužbi (Boris Š?itar / Pixsell)

Nakon pravomoćne presude o kreditima u “švicarcima”, Udruga Franak za svoje članove priprema predloške s ponudom bankama za povrat preplaćenih iznosa kamata, najavljeno je iz te udruge.

Visoki trgovački sud Hrvatske je sredinom srpnja u slučaju tužbe Udruge Potrošač protiv osam hrvatskih banaka zbog kredita u švicarskim francima donio odluku da su ništetne kamate u svim bankama, osim u Sberbanci.

Istovremeno je sud odbio i preinačio tužbeni zahtjev vezan za valutnu klauzulu u “švicarcima” za sve tužene banke.

Iz Udruge Franak ističu da dužnici koji su podigli kredite u sedam od osam tuženih banaka između rujna 2003. i prosinca 2008. godine mogu, na temelju pravomoćne presude, od banaka tražiti povrat preplaćenih kamata.

Moguće tužbe

Ako ne uspiju mirnim putem, moguć je val privatnih tužbi.

Udruga priprema i predloške ponuda za sve kredite (CHF, euro i kunske), pa i za one već otplaćene kredite, kojima će dužnici moći od banaka tražiti povrat preplaćenih iznosa kamata.

Predlošci će biti dostupni samo članovima Udruge Franak, uz napomenu kako se očekuje da će predlošci biti spremni za objavu u roku od dva tjedna.

Prema procjenama ekonomista iz Udruge Franak, trenutno još ima ukupno 2,8 milijardi eura kredita vezanih uz švicarski franak, dok ukupna preplata i zbog valutne klauzule i zbog ništetnosti promjenjive kamate u tim kreditima između 2008. i 2013. godine iznosi blizu 1,1 milijardi eura.

Iz Udruge ističu i to da odvjetnički tim koji zastupa Savez udruga Potrošač priprema zahtjev za reviziju pravomoćne presude na Vrhovnome sudu, kojim će se zahtijevati da se ništetnom proglasi i valutna klauzula CHF u svim kreditima tuženih banaka, te da se ništetnom proglase i promjenjive kamatne stope u Sberbanci, koje su, kako navode, neodredive, unatoč tome što Visoki trgovački sud nije tako presudio.

U Udruzi Franak podsjećaju na presudu Europskoga suda pravde (u predmetu C-26/13) i citiraju dijelove te presude vezano za promjenjivu kamatnu stopu i valutnu klauzulu.

Vjeruju da Vrhovni sud neće propustiti tu presudu “uvažiti na pravilan način, tako da isti argument primijeni i na dopuštenost ocjenjivanja je li odredba o valutnoj klauzuli poštena, te je ispitati u skladu s istaknutim argumentima tijekom postupka”.

Uvjereni u pobjedu

Iz Udruge podsjećaju i na svoja prošlogodišnja nastojanja da hrvatske vlasti pokrenu aktivnosti za punu harmonizaciju hrvatskih zakona s direktivom 2008/48 o kreditnim ugovorima potrošača, kao i njenu primjenu na postojeće ugovore o kreditima.

“Hrvatska izvršna i zakonodavna vlast potpuno su zakazale u zaštiti potrošača korisnika kredita, a imale su na raspolaganju i domaće i europsko pravno utemeljenje da zakonima urede neregularno poslovanje kreditnih institucija, čime su mogle spriječiti nepotrebno čekanje građana na konačnu pravdu u kolektivnom sudskom procesu”, ističu iz Udruge Franak, u kojoj su uvjereni u konačnu potpunu pobjedu u kolektivnome sudskom procesu protiv osam banaka.

Iz Udruge, također, prenose najave da će Mađarska do kraja godine donijeti zakon kojim poništava razliku početnog i povećanog tečaja u kreditima vezanim uz švicarski franak.

Izvor: Agencije